Заплашени бозайници от Намибия

Намибия има широк спектър от фауни, които се намират в сухите и полу-сухите зони, заедно с крайбрежието на страната и в субтропичния регион на североизток. Намибия е една от африканските страни, които се открояват по отношение на опазването на околната среда. Въпреки усилията за поддържане на устойчивостта, обаче, някои бозайници в страната са застрашени от фактори като бракониерство, човешко посегателство и обезлесяване.

Черният носорог на Чобе

Черният носорог на Чобе (Diceros bicornis chobiensis) е подвид на черния носорог, роден в някои африкански страни. В Намибия животното се намира в ивицата Каприви. Височината на напълно зрял черен носорог варира от 140cm до 180cm, а дължината варира от 2.8 метра до 3.8 метра. По-големият им размер лесно различава мъжките от женските. Носорогът има два рога, въпреки че понякога може да се развие трети рог. Тези животни са агресивни, особено при идентифицирани заплахи, и се борят винаги един с друг. Те имат широк обхват от местообитания и се преместват от едно място на друго в търсене на растителност и вода. Хранят се сутрин и вечер и остават неактивни през деня, когато е горещо. Новороденото теле започва да се отбива на две години и достига полова зрялост от 5 до 7 години за жените и от 7 до 8 години за мъже. Черният носорог на Chobe има средна продължителност на живота от 35 до 50 години в дивата природа. Ловът и бракониерството остават най-големите заплахи за черния носорог на Чобе в Намибия. Усилията на правителството на Намибия за поддържане на числеността на животните включват „Save the Rhino Trust”, основана през 1982 г. Чрез тази фондация са създадени резервати за животните, които са ефективно управлявани за защита на носорозите.

Африкански слон Буш

Африканският слон (Loxodonta africana) е един от уязвимите видове бозайници в Намибия. Животното пребивава в савана, която заема почти 64% от Намибия. Животното се характеризира с голям размер, средна височина от 3, 3 метра при мъжете и 2, 6 метра за жените. Големите уши, дългите извиващи се бивници и горната устна, съставени от два удължения, разграничават животните от другите слонове. Животните се хранят с трева, храсти и дървета и ядат храна, добавяйки над 50 тона, тъй като храната им с храносмилателна система е слаба, без да се усвоява напълно. Африканският слон обикновенно живее в малки групи начело с матриарх. Бракониерството остава основната заплаха за населението на африканския слон в Намибия. Национални паркове и резервати като Националния парк Етоша са създадени в страната за нейното опазване.

Африканско диво куче

Африканското диво куче (Lycaon pictus) е застрашен хищник в Африка на юг от Сахара, включително Намибия. Животното живее в открити равнини и има обширен обхват от местообитания. Животното се отличава с петна от различни цветове, което е уникално за всяко животно. Те имат четири пръста на всеки крак и големи заоблени уши. Те живеят в опаковки и ловуват антилопи и гну. Те също се хранят с птици и гризачи в отсъствието на по-големите животни. Те живеят от 10 до 12 години и имат височина 30 инча на рамото.

Животните се нуждаят от голяма земя, за да оцелеят и са били засегнати от човешкото посегателство. Нарастващият натиск на населението в Намибия остава основната заплаха за вида заедно с убийствата на хора и конкуренцията с други хищници. Правителството и природозащитните организации са създали резерви, които да позволят на животното да се движи свободно и необезпокоявано.

Трансваал Лъв

Трансваалският лъв (Panthera leo krugeri ) е подвид на лъва, който изобилства в Южна Африка. Техният обхват на местообитания е в саваните, полузасушливите зони и пасищата. Мъжът се отличава от женското с добре развита грива и с дължина от 2, 6 до 3, 2 метра, а женската - с 2, 35 до 2, 75 метра. Височината им варира от 0.92 до 1.23 метра в рамото. Най-често се хранят с тревопасни животни, а ловът - от женските. Мъжете стават полово зрели след 2 до 3 години и жените на две години след раждането. Техният жизнен цикъл е от 13 до 25 години. Конфликтите с човешки лъвове, ловът на трофеи и човешките посегателства са основните заплахи за лъвското население в Намибия. Популацията на лъва е запазена основно в района на Кунене и Националния парк Етоша.

Други застрашени бозайници в Намибия са южният син кит, южният кит, южнокафският кит и кашалот, хипопотам, южноафрикански гепард, югозападен черен носорог, чернокожа котка, планинска зебра Хартман и югозападен африкански лъв. Екотуризмът до голяма степен допринася за икономиката на Намибия, което налага ефективни програми за опазване на дивата природа в страната. Общинските консервации, които са инициативи на общностите, отчитат високо ниво на успех в усилията за опазване на дивата природа.

Заплашени бозайници от НамибияНаучно наименование
Чобе черни носорози

Diceros bicornis chobiensis
Южен син кит

Balaenoptera musculus intermedia
Южна перка

Balaenoptera physalus quoyi
Южен кит

Balaenoptera borealis schlegelii
Африканско диво куче

Lycaon pictus
Африкански слон

Loxodonta africana
Кашалот

хипопотам

Катедон на физиотерапевт

Hippopotamus amphibius

Южноафрикански гепард

Югозападен черен носорог

Acinonyx jubatus jubatus

Diceros bicornis occidentalis

Чернокожа котка

Планинската зебра на Хартман

Felis nigripes

Equus zebra hartmannae

Трансваал лъв

Югозападен африкански лъв

Panthera leo krugeri

Panthera leo bleyenberghi