Заплашени бозайници от Мавритания

Мавритания, официално известна като Ислямска република Мавритания, се намира по протежение на западния бряг на Северна Африка. Тя е единадесетата най-голяма страна в Африка и на изток и югоизток граничи с Мали, Атлантическия океан на запад, Сенегал на югозапад и Алжир на североизток, докато Мароко и част от Западна Сахара лежат на север. Покритието на страната е 397 685 квадратни мили с население от около 4, 1 милиона души. Нуакшот е столицата, както и най-големият град в страната. Дивата природа на Мавритания се състои от фауна (бозайници и птици), както и от флора (растения). Няколко бозайници се сблъскват с изчезване, като например Scimitar Oryx. Bwlow са няколко примера по-подробно.

Северозападният африкански гепард

Северозападният африкански гепард е известен още като Сахарската гепард. Научното му наименование е Acinonyx jubatus hecki и е физически различно от другите гепарди. Тя е по-малка с почти бяла къса козина с петна, които избледняват от черно до светлокафяво по гръбнака и по краката. Лицето има малко или никакви петна по лицето, а също така и следи от разкъсване често липсват. Тя се простира около централната и западна Сахара и Сахел в малки фрагментирани популации. Тези гепарди са по-нощни от другите гепарди, които им позволяват да опазват водата и да стоят настрана от дневната топлина. Те ловуват за храна, а основната им плячка са антилопи като addax. Северозападният африкански гепард беше обявен за застрашен вид през 2009 г. главно поради бракониерството на животното заради кожата му или умишлено убиване на тези гепарди като атакуващи кози и камили, а разрешаването на предстоящи конфликти може да се справи с това. Бракониерството на тяхната плячка като газели от хора може потенциално да ги лиши от храната им и по този начин да доведе до тяхното изчезване.

Addax

Неговото научно наименование е Addax nasomaculatus и се нарича също така и бялата антилопа и антилопата с винтов рог. За първи път е описан през 1816 г. от Хенри де Бленвил като мъж и жена. Добавката е сексуално диморфна, тъй като женската е по-къса от мъжките. Освен това, те нямат специфично местообитание, тъй като са номадски, основно в търсене на пасищните полета и са регистрирали няколко местообитания в Сахара. Добавката е един от застрашените видове поради неконтролирания лов, който се е ускорил през годините и може да бъде контролиран от ограждения и засушаване.

Дама Газела

Addra gazelle, или mhorr gazelle, е научно известен като Gazella dama. Това е вид газела, открит в пустинята Сахара и Сахел с кафяво-кафява глава и шия. И мъжките, и женските имат средно дълги пръстени, извити по S-образна форма. Те са най-големият вид газела с дълги крака, които осигуряват голяма площ за разсейване на топлината, тъй като са дневни. Дама газела се нуждае от повече вода, отколкото други пустинни животни и по този начин не са устойчиви и загиват по време на суша. Докато основната причина, поради която те са застрашени, се дължи на обезлесяването на дърветата, които се хранят и механизирано ловуване и в резултат на това са изградени резервати, така че животните да живеят мирно.

хипопотам

Научното му име е Hippopotamus Amphibious и е третият по големина бозайник след слонове и носорози. Има тяло с барел с къси крака и почти сплескана опашка с дължина 14 инча. Главата му е пригодена за потапяне с ушите, очите и ноздрите, разположени високо в черепа, при което ноздрите са затворени, когато се потопят във вода. Те са сексуално диморфни, тъй като мъжките са по-големи и по-тежки от женските. Те също са полуводни, тъй като прекарват дните си във вода, а нощите на сушата са нощни животни, които живеят във вода, устия или езера в групи от средно 30 хипопотама. Те са тревопасни животни, затова се хранят с трева, а не с водни растения, въпреки че живеят във вода. Тяхната основна заплаха са хората, тъй като ги убиват или за месо, и за бивни, или за унищожаване на култури.

Barbary Sheep

Овцете Barbary са научно известни като Ammotragus lervia. Те са песъчливо-кафяви на цвят и потъмняват с възрастта, с леко по-светла част на корема и с тъмна линия, която върви по гърба им. На гърлото има косъмна коса (по-скоро мъжките, отколкото женските) и техните рога имат триъгълно напречно сечение. Техните относително гладки рога се извиват навън, назад, а след това навътре с дължина 20 инча. Те се срещат естествено в Северна Африка и се намират в скалистите, сухите планински райони, които им помагат да избегнат хищниците. Те са кръвоспиращи, тъй като пасат рано сутрин и късно следобед. Най-голямата им заплаха е опустиняването, бракониерството, унищожаването на местообитанията от пашата и сушата. Създаването на запаси в северната част би било, ако помогна за спасяването на овцете Barbary.

Заплахи за бозайници в Мавритания

Човешките дейности са основна заплаха за здравословното съществуване на много бозайници в Мавритания. Ловът и бракониерството са довели до масово намаляване на броя им, но глобалното затопляне причинява опустиняване и промяна на местообитанията, което оказва неблагоприятно въздействие върху животните. Някои бозайници като орикс са ловувани до изчезване в природата и могат да бъдат намерени само в защитени заграждения.

Заплашени бозайници от МавританияНаучно наименование
Северозападният африкански гепард

Acinonyx jubatus hecki
Западноафрикански лъв

Panthera leo senegalensis
Средиземноморски печат

Monachus monachus
Дама Газела

Доркас Газел

Газела с червена челна стена

Gazella dama

Gazella dorcas

Gazella rufifrons

Addax

Addax nasomaculatus
Западноафрикански жирафи

Giraffa camelopardalis peralta
Африкански слон Буш

Loxodonta africana
Африкански ламантина

Пристанище

Trichechus senegalensis

Phocoena phocoena

хипопотам

Hippopotamus amphibius
Barbary Sheep

Ammotragus lervia