Уникални видове Африка: Болото маймуна на Алън

Болото маймуна на Алън принадлежи към рода на Allenopithecus на примат, и принадлежи към семейството на маймуните на стария свят. Те се характеризират със силна телесна физика и сиво-зелена кожа. Болотна маймуна на Алън обитава блата, реки и по-открити гори, включително и обработваеми земи. Този вид маймуна е най-често срещан в равнинните гори на басейна на Конго в Централноафриканската република Конго. Видовете от Аланови Блатниче маймуни също се срещат в Камерун и западния регион на Демократична република Конго. Състоянието на запазената маймуна на Allen's Swamp е "Near Threatened" и основната заплаха за оцеляването му е ловът.

описание

Борозната маймуна на Алън има силно изграден ръст със сива, зелена и кафява кожа. Маймуната има червеникаво лице с дълги снопчета коса по бузата. Козината около раменете и шията са по-дълги в сравнение с козината в други части на телата им. Борозната маймуна на Алън има леко сплъстени пръсти и пръсти, като индикация за водния й начин на живот, а опашката обикновено е по-дълга в сравнение с тялото. Дължината на тялото на блатна маймуна на Алън варира от 18-20 инча. Опашката достига повече от 19 инча дълго и обикновено е по-дълга от телата им. Мъжките са сравнително по-големи в сравнение с жените, с телесно тегло 13 паунда, докато женските тежат малко над 7 килограма. Животът на блатото на Алън се оценява на около 28 години.

Социално поведение

Тези маймуни са дневни и социални същества. Те винаги живеят в група от 40 или повече индивида. Подобно на много други видове примати, блатистите маймуни на Алън практикуват социалното оформяне, за да укрепят връзките между членовете на войските. Понякога по-малките групи могат да се откъснат, за да се хранят. Болотните маймуни на Алън са предимно дървесни, като прекарват по-голямата част от времето си, скачайки от дърво на дърво, но могат да бъдат намерени на земята, за да търсят храна. Маймуните на Алън общуват с други членове на войската чрез обаждания и жестове. Обажданията включват дълбоки хрущяли, груботи и предупредителни писма. Маймуните на Алън се хранят с плодове, семена, листа, риби и малки безгръбначни. Обикновено те прекарват по-голямата част от времето си в плуване и на открито. Основните хищници на блатни маймуни на Алън са змии, грабливи птици и бонобо, но техните блатисти местообитания ги омекотяват от опасностите от гората.

репродукция

Блатни маймуни на Алън са полигинозни, с няколко женски и мъжки. Информацията за навиците на чифтосване на Allen's Swamp Monkey е много оскъдна. Женските раждат едно потомство след бременност от 5-6 месеца и могат да раждат близнаци. След три месеца младите се отбиват и отлежават след 3-5 години. Маймуните на Алън в Болото се раждат по всяко време през годината, но повечето раждания се случват през юни. Известно е, че жените са основните грижещи се лица.

Инициативи за опазване

IUCN изброява блатна маймуна на Алън близо до застрашен вид. CITES изброява и маймуната по Приложение II, която е група животни, които не са задължително изправени пред изчезване, но която се нуждае от контрол в търговията, за да се осигури тяхното оцеляване. Ловът и унищожаването на местообитанията са заплахата пред блатото маймуна на Алън. Маймуната се лови за месо, което се използва за препитание и търговски цели.