Уникални факти за африканското диво куче

Африканското диво куче е известно и като африканско боядисано куче или ловното куче на носа. Той е роден в района на Африка на юг от Сахара. Африканското диво куче е застрашен хищник на семейство canid и е един от най-големите и един от най-интелигентните ловци в дивата природа. Африканското диво куче има петниста козина с модели, които се различават от един член до друг по цвят и дизайн. Козината е покрита с козина с различни цветове, включително червено, черно, бяло, кафяво и жълто. Краката им са дълги с по четири пръста. Женските са по-големи от мъжките със средна височина от около 30 инча и тегло между 44 и 55 килограма.

Поведение на африканското диво куче

Африканското диво куче е социално и дневно животно, което живее в големи опаковки с до 27 възрастни и включва група от малки кученца, които също образуват опаковки за лов. В африканското диво куче липсва специализирана йерархия и всички членове живеят в хармония един с друг в пакета. Тяхната социална същност и сътрудничество се виждат, когато животните ловуват и споделят улова си помежду си безкористно и по време на атаки от по-големи хищници като лъвовете и петна хиена. Африканското диво куче може да бъде чуто да крещи и да издава много шум, понякога да се движи игриво с опашките си във въздуха. Възпроизвеждането обикновено се случва между доминиращия мъж и жена в опаковката с около потомство от 20 малки. В африканското диво куче липсва определен сезон на размножаване. Членовете на пакета участват в грижите за малките; кърмещите жени, както и по-възрастните членове. Тяхната хармония и сътрудничество като вид допринасят за техния успех като ловци.

Диета и хищничество на африканското диво куче

Африканското диво куче е силно адаптирано към специализирана месоядна диета. Това е интелигентен ловец, който разбира поведението на своята плячка и атаки в най-уязвимата точка. Например, кучето ще блокира маршрутите за евакуация на антилопи, но ще разпръсне стадото на гну. Африканското диво куче също използва различни методи за присвояване и убиване на плячката си в зависимост от размера на плячката и опасността от нападение над плячката. Кучето може да се движи със скорости, достигащи 41 мили в час до един час в търсене на плячка. Плячката се яде толкова бързо и малката плячка се изяжда изцяло, докато кожата, главата и скелетът на по-голямата плячка остават. Опаковката позволява на малките кученца да ядат и да повръщат храната както за млади, така и за стари. Основните видове, изядени от африканското диво куче, включват антилопи, газели, гну, дивак, гризачи, бородавки, заек и малки птици. Естествените хищници на африканското диво куче са майорът лъвът и петнистата хиена.

Хабитат, ареал и заплахи

Африканското диво куче е открито главно в пасищата и равнините на африканската субсахара, където те имат ясна представа за плячката си и враговете си. Те се срещат в африканските страни на юг от пустинята Сахара. Африканското диво куче е застрашено от разрушаване и раздробяване на местообитания, убиване от хора, болести от домашни животни, както и хищничество.