Titi Monkey Facts - Животни от Южна Америка

Титис са малки, заешки, нелюбезни опашки от семейство Callicebinae . Те се намират в южноамериканските щати Бразилия, Перу, Еквадор, Боливия, Колумбия и Парагвай. Те обитават предимно влажни тропически и субтропични гори, тъй като основно се състои от растителност.

4. Физическо описание

Маймуните Тити имат предимно червеникава, кафеникава или черна кожа, въпреки че нюансите могат да се различават в зависимост от всеки вид. Козината е дълга, гъста и мека, с някакъв космат външен вид и с по-светли нюанси на долната страна.

Те имат дълги задни крайници. Те имат сравнително къси приспособления за хранене на растителност и плодове. Опашката е пухкава и нелюбива. Женската опашка може да варира от 36-64cm в дължина, докато мъжката варира от 39-50cm.

Мъжки тити маймуни варират в тегло от 850g-1200g (1.9-2.6lb), докато женските варират от 700-1020g (1.5-2.2lb). Дължината на женското тяло е от 29 до 42 см, а при мъжете - от 30 до 45 см.

Те се движат чрез ходене, катерене и скокове (четириноги). Те рядко се срещат на земята, тъй като обитават дървета в търсене на растителност. Когато са на земята, те се движат доста бързо.

3. Диета

Диетата им се състои главно от плодове ( frugivores ), въпреки че се хранят и с листа, насекоми, птичи яйца и малки гръбначни. Хранят се предимно от незрели плодове от малки дървета. Те ядат насекоми като пашкули, пеперуди, молци, паяци и мравки. Голяма част от диетата им е също листа, особено млади листа, и листни пъпки, които са източник на протеин.

Те основно не се нуждаят от вода, тъй като те я извличат от храната си. Плодовете и листата имат високо съдържание на вода, което е достатъчно, за да утоли жаждата им. Известно е обаче, че някои видове пият вода от реките и потоците.

2. Хабитат и ареал

Маймуните Тити обитават южноамериканските държави Колумбия, Боливия, Бразилия, Еквадор, Парагвай и Перу. Различните видове са местни за тези държави в зависимост от фактори като климат, растителна покривка и надморска височина.

В Бразилия, например, намерените видове са C.baptista, C. bernhardi, C. cinerascenes и C. moloch . Видовете, открити в Боливия, са C.donacophilus и C. aureipalatti, които обитават северозападните части на Боливия. Други видове, открити в Боливия, както и Бразилия и Перу, са C.brunneu, C. oenathe и C.cupreus. C.discolor се среща в Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.

C. ornatus се среща само в Източна Колумбия, докато C. pallescens е единственият вид тити маймуни, намерени в Парагвай.

Маймуните Тити предпочитат да обитават райони с гъста растителност като горски ръбове, блата, дъждовни гори, брегове, гъсталаци и т.н. Те се придвижват около местообитанията си, за да търсят плодове, тъй като повечето плодове, консумирани от тях, са сезонни.

Няколко вида имат различни предпочитания към местообитанията. Например C.donacophilus обитава открити пасища и савани, докато C. cinerascens предпочита дървесни и гъсти гори.

1. Поведение

Титис живее в лагери, състоящи се от най-малко двама членове до максимум седем, като мъжът има известна степен на лидерство в тези групи. Те са моногамни по природа и имат само един партньор за живот. Мъжът се грижи за кърмачетата, защитава го и я дава на майката за кърмене.

Тези маймуни са активни основно през деня до залез, когато се пенсионират. По време на топлия сезон, има много плодове, които ги карат да растат рано, за да се хранят и в по-студения сезон те са склонни да спят повече, тъй като плодовете са трудни за намиране през това време.

Техните места за спане са на клонове, разположени приблизително на 15 метра от земята. Членовете спят близо един до друг и обикновено обвързват опашките си и се скупчват заедно.

Те имат малки домашни диапазони; следователно те не проявяват значително любопитство. Те се колебаят да се обърнат към нови ситуации. Тъй като те са териториални, те използват разнообразни вокализации, за да дефинират, защитават своите граници и укрепват своята територия.

Маймуните Тити могат да съществуват съвместно с други примати, като например маймуни катерици, маймуни бухали, тамарини и др. По-големите видове примати ще се конкурират с титис за храна, особено по-големите овощни дървета, а титисът ще бъде изгонен напълно.

Комуникацията им се характеризира с високи и ниски скърцания, трели, писъци и глупости. Когато се сблъскват с заплахи и насилие, те общуват с високите звуци, докато по-ниските звуци често се използват в общуването помежду си и с други социални групи в местообитанието. Те стенат по време на копулация, обич и поздрав.

Titis също общуват физически, като се грижат един за друг и преплитат опашките си по време на сън. Мъжки и женски приятели се грижат и се сплитат един с друг, а не с други членове на тяхната група. Мъжките са много предпазливи и грижовни за своите приятели и често ги подготвят и за децата си.

Раптори, като орли и сови, се хранят с маймуни тити. Други хищници са ягуари и змии. Детето тити са по-уязвими към хищници, въпреки че мъжете винаги предлагат интензивна защита за тях. За да се предпазят от такива хищници, маймуните тити често се крият в гъстата растителност, преплетени смокини и клони, където хищниците биха имали трудности да ги открият.