Шестте вида котки от рода Фелис

Felis е род на семейство Felidae, който включва няколко малки и средни видове котки, включително любимия човешки домашен любимец, домашната котка. Най-голямата котка от този род е котката от джунглата, а най-малката е котката с черни крачета. Тези животни обитават голямо разнообразие от местообитания, вариращи от блатата до пустините. Те се хранят с малка плячка, включително малки гризачи и птици. Световната популация на повечето видове Felis, с изключение на домашната котка, постепенно намалява поради загуба на местообитания, бракониерство, отравяне и други заплахи.

6. Китайска планинска котка

Рядко сниманата китайска планинска котка.

Felis bieti е дива котка от рода Felis, която обитава североизточните части на Тибетското плато в Западен Китай. Видът живее в иглолистни гори, пасища и алпийски местообитания в своя ареал. Китайската планинска котка може да се наблюдава на височини между 2500 и 5000 метра. Котката е с цвят на пясък, черни уши, широк череп, опашки и крака с черни пръстени и бял корем. Тези животни се хранят с птици, пикари и гризачи в тяхното местообитание. Ловуват през нощта и рядко се виждат през деня. Китайската планинска котка е „уязвим“ вид. Отравянето на пикас от хората намалява базата на плячката на котките и също води до отравяне на тези котки поради консумацията на отровена плячка.

5. Домашна котка

Домашна котешка котка.

Felis catus е пухкав хищник от рода Felis, който се среща в много домове по света като домашни любимци. Тези животни се съхраняват заради общуването и способността им да ловуват вредители. Котките за домашни любимци са все още ефективни хищници с остри нокти, зъби, отлично нощно виждане и чудесно чувство за слуха, вдигащи звуци, които не се чуват от човешките уши. На тях обаче им липсва добра цветова визия. Има над 70 породи домашни котки, чието население се поддържа чрез кастрация. Домашните котки, които са изоставени или се отклоняват от домовете, формират популациите на дивата котка. Много страни по света имат значителна популация от диви котки.

4. Котка в джунглата / мочурище / тръстика Кат

Котка от джунглата, пример за видовете Felis chaus.

Felis chaus варира в Близкия изток, Южна Азия, Южен Китай, както и в Югоизточна Азия. В обхвата си дивата котка предпочита местообитанието с постоянен запас от плячка и достатъчно вода. Намира се в блатисти райони, крайречни райони и влажни зони. Котката е силно самотна в природата и пази своята територия чрез уриниране и ароматизиране. Котката е сравнително голяма по размер и има дълги крака. Козината на котката е еднакво сива, червеникавокафява или пясъчно оцветена. Ловува през деня и ловува, като преследва плячката си, която се състои от дребни бозайници и птици. Поведението на чифтосване е сходно с това на домашните котки и мъжете преследват женски. Котенцата се раждат след период на бременност от около 2 месеца и остават с майката около шест месеца до една година, след което водят независим живот. Въпреки че котката е призната за вид "най-малко грижа", оценките показват, че популацията на котката в джунглата постоянно намалява поради отравяне, лов и загуба на местообитания.

3. Кат

Пясъчна котка.

Felis margarita е единственият вид Felis, който живее в истинските пустини. Тези диви фелиди се срещат в пустините на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Сравнително малките котки имат бледо пясъчно оцветено палто с или без ивици и петна. Опашката има тъмни пръстени, които се редуват с цветни ленти и черен връх. Кратките крайници имат черни решетки. Обезкостените крака помагат на котката да се адаптира към пустинята. Пясъчните котки се срещат както в пясъчни, така и в каменисти пустинни пейзажи. Видът е допълнително разделен на четири подвида: F. m. margarita, F. m. thinobia , F. m. шефели и F. m. харрисони . Пясъчните котки живеят в дупки, изкопани от други животни и се хранят с гризачи и птици в тяхното местообитание. Котките са нощни и кръвоспиращи в природата през горещия сезон, но предпочитат да останат на слънце през зимата. Те уринират и оставят аромати или драскотини върху обекти в обхвата си като средство за комуникация. Пясъчната котка е вид "близо до заплаха" с постоянно намаляващо население.

2. Кат

Котка с черни крачета.

Felis nigripes е най-малкият вид котка в Африка и един от най-малките в света. Обхватът на животното е ограничен до сухата зона в югозападната част на Южна Африка. Възрастните мъжки са с дължина от 36.7 до 43.3 см от главата до тялото, докато женските са малко по-малки по размер. Цветът на котката на котката варира от жълтеникаво до канелено-кафяво. Котките имат черни петна по тялото, които се сливат и образуват пръстени около врата, краката и опашката. Върхът на опашката е черен на цвят. Подложките и долните части на краката са също черни. Ушите са закръглени и очите са големи. Известен също като малката петниста котка, видът се класифицира допълнително в два подвида: F. n. nigripes и F. n. thomasi . Тези котки са много самостоятелни видове и действат яростно, когато са притиснати в ъгъла. Те рядко се срещат от хората поради строго самотната си природа. Те обитават полу-сухи райони с рядка растителност и търсят убежище в дупки, изкопани от други животни през деня. Те преследват плячката си тайно като другите фелиди. Гризачите и малките птици съставляват по-голямата част от диетата си. Ловът за месо от буш, пътнотранспортни произшествия и преследване от хора са довели до намаляване на популацията на този вид. Така чернокожата котка е призната като „уязвима“ от IUCN.

1. Wildcat

Африканска дива котка.

Felis silvestris е член на рода Felis, който се счита за прародител на домашната котка. Видът е широко разпространен в Стария свят с обхват, включващ по-голямата част от Африка, Европа и големи части от Азия. Научните изследвания показват, че дивите котки са били опитомени на около 7500 г. пр.н.е. Смята се, че африканският подвид на дивата котка, африканската дива котка, създава домашната котка като генетична, поведенческа и морфологична характеристика на този подвид, най-много приличаща на домашна котка. Видовете бозайници от света признават 22 подвида на дивата котка, които са групирани в трите категории горски диви котки, стъпаловидни диви котки, и диви шашки или диви птици.