Пясъчен тигър Акули: Океански канибали

Физически характеристики

С техния свиреп вид и репутация на практикуващи аделфофагия (хранене на братята и сестрите), всеки би се страхувал от пясъчните тигърски акули, които всъщност са доста неагресивни в природата, за които е известно, че атакуват хора само когато са заплашени или нарушени. Тези акули с дължина от около 2 до 3, 2 метра и с тегло от 91 до 159 килограма, имат кафяво-сив цвят на върха, с петна от ръжда, докато вентралната им повърхност е до голяма степен белезникава. Акулите имат остри зъби, които се виждат дори когато устата им е затворена. Те имат конична муцуна, която е плоска на върха. Те също показват уникалното поведение на настилка над водата, за да преглъщат въздух, който се съхранява в стомаха им, което им позволява да плуват във водата, докато чакат плячка.

Хабитат и ареал

Пясъчните акули заемат голямо разнообразие от морски местообитания, включително мезопелагични и епипелагични зони на океаните в близост до бреговите линии, устия, рифове и плитки заливи. Те се намират в океански дълбочини до около 623 фута. Те се срещат в повечето големи океани на света, включително Атлантическия, Тихия и Индийския океан. Те се намират и в Средиземно море, Червено море и Адриатическо море. Акулите, обитаващи океаните около Австралия и Южна Африка, показват годишна миграция от юг на север през зимата, като обхващат разстояния до 1000 километра.

Диета и аделфофагия

Акулите от пясъчен тигър разчитат на бентосни морски видове за своята храна. Те ловуват в дълбините на океаните, където се хранят с различни бентосни костни риби, които формират около 60% от тяхната диета. Акулите също се хранят с други видове акули като гладката акула, както и с лъчите и кънките. Макар че няма нищо необичайно в диетата на възрастните акули от тигрови тигри, диетата на бебето акулите в майчината утроба често е невъзможна. При този вид десетки яйца на женската са оплодени от множеството мъжки партньори на женската акула. Въпреки това, не всички ембриони се развиват със същата скорост и по-здравият ембрион след достигане на определен размер започва да поглъща другите ембриони в матката. Той атакува, убива и се храни с тези ембриони, като нараства с експоненциална скорост по време на тази хранителна ярост. След като приключи всичките си братя и сестри, тя се превръща в ядене на яйцата на майка му. Крайният резултат е, че новородената акула е толкова мощна, че лесно може да се защити срещу хищниците си в дивата природа.

Чифтосване и възпроизвеждане

От март до април е сезонът на чифтосване на акулите от пясъчен тигър в Северното полукълбо, докато в южното полукълбо, акулите се слагат между август и октомври. Женската често се чифтосва с повече от един мъж. Ритуалът за ухажване на акулите продължава няколко дни, когато доминиращият мъж отклонява други мъжки и риби от местата за чифтосване и се движи около женската, докато не е готова да се чифтоса. Чифтосването на двойката проявява интерес един към друг чрез повърхностно ухапване. Действителният епизод на чифтосване продължава само няколко минути. След като свършва чифтосването, мъжът се скита в търсене на храна, докато женската се подготвя за възпроизвеждане. Тя има два маточни рога, всеки от които произвежда само два ембриони, след като другите ембриони са унищожени от аделфофагия. След период на бременност от 8 до 12 месеца се раждат напълно независими млади акули. Женските акули от пясък тигър се размножават само веднъж на две до три години.

Уязвими видове

Акулите с пясъчен тигър са широко разплодени и прекомерният им риболов е довел до рязък спад в тяхното население. Акулите са отловени за месото си край бреговете на Индия, Пакистан и Гана, в Япония за техните перки, в Северна Америка за техните кожи и перки, в Южна Африка като ценен улов в риболовни състезания, както и в много други части на свят. Те се ловят и като прилов в траулери и риболовни мрежи. Маслото от пясъчна акула се използва за приготвяне на червила. Тези животни също са заловени на живо за експонати в публични и лични аквариуми. Признавайки заплахите, пред които е изправен този вид, Международният съюз за опазване на природата е класифицирал пясъчната тигрова акула като " уязвим " вид. Акулите са получили защитен статут в Австралия и Съединените щати и се правят опити да се намали бракониерството на този вид.