Приматите, родени в Централна Америка

С увеличаването на човешкото население и навлизането на местообитанията на видовете, местните примати от Централна Америка продължават да намаляват и сега много от тях са класифицирани като критично застрашени животни. Защитените национални паркове не са възпрепятствали незаконния лов на месото си и това представлява още едно предизвикателство за продължаващите усилия за опазване. В страни от Централна Америка като Колумбия, черноглавата паяк маймуна е била обект на нападение от бракониери. Това до голяма степен застраши оцеляването му. Страните от Централна Америка се гордеят с богато биоразнообразие, което включва девет от най-малко документираните видове маймуни, много от които са застрашени от човешка дейност.

Черноглава маймуна паяк

Черноглавата маймуна паяк, известна още като Ateles fusciceps, е един от най-малко документираните примати в Централна Америка. Известен е с дългите си тесни крайници и хващаща (хващаща) опашка. Черноглавите маймуни прекарват по-голямата част от времето си в дървета, където могат да скачат девет метра от един клон на друг. Те остават в социални групи от около 20 човека, въпреки че не могат да бъдат открити заедно на едно и също място. Те предпочитат да пътуват и да се хранят в по-малки подгрупи. Основната заплаха, пред която е изправена черноглавата паяк маймуна, е загубата на местообитания, особено за видове в Колумбия. Те имат живот от 24 години.

Гватемалски черен ревул

Гватемалският черен ревул се намира в югоизточна Мексико, Белиз, Северна Гватемала и вероятно северна Хондурас. Той е един от най-големите маймуни в Северна и Южна Америка и се характеризира с дълга, копринена, гъста козина от черна кожа с следи от кафяви на раменете, бузата и гърба. Ръцете и краката са здрави, а опашката е гъвкава. Намира се в първична и вторична равнинна тропическа гора и полу-широколистна гора. В сегашното състояние гватемалският чернокож се заплашва през по-голямата част от обхвата му от лова и унищожаването на местообитанията. Горските местообитания на тези маймуни също бързо се изгубват и се раздробяват чрез превръщане в пасища и земеделски земи, както и до операции за дърводобив.

Маймуната на паяка на Джефруа

Също известен като паяк маймуна с черна ръка, те могат да бъдат намерени в Централна Америка в страни като Мексико, Белиз, Коста Рика, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа и Панама. Те живеят в по-високите нива на гората и се намират в първична и вторична тропическа гора, полу-широколистна гора и облачна гора, както и в мангрови блатови гори. Цветът на козината им варира от светлокафяв до червеникаво-кафяв или черен в зависимост от подвида. Маймуната на паяка на Geoffroy е пострадала от унищожаване на местообитанията чрез обезлесяване и превръщане на горите в земеделски земи. Те също се ловуват за храна и търговия с домашни любимци.

Остров Койба

Островът Койба се намира на остров Койба край бреговете на Панама. Тя има прилеплива опашка без косъм от долната страна за хващане по време на движение и хранене. Той консумира нови листа и плодове като част от диетата, включително понякога цветя и насекоми. Поради продължаващите загуби на местообитания се изчислява, че този вид ще се понижи с 80% за период от 3 поколения (36 години).

Други застрашени видове

Видовете като Централноамериканската маймуна на катериците се считат за уязвими, докато белият капуцин, Тамаринът на Джеффрой и Мантиран ревул имат най-малко отношение към консервационния статус. Панамската нощна маймуна също е един от местните примати на Централна Америка, които са под внимателно наблюдение, въпреки че има недостиг на данни за неговия природозащитен статус.

Загубата на местообитания, дължаща се на човешката дейност, като това земеделие и дърводобив, представляват голяма опасност за оцеляването на горните видове. Алтернативно, повечето правителства в Централна Америка не са предприели адекватни мерки за опазване и политики за предотвратяване на лова за храна на този застрашен вид.

Родните примати на Централна Америка

рангЛатинско имеЧесто срещано имесемействоПриродозащитен статус
1Ateles fuscicepsЧерноглава паяк маймунапаякообразни маймуниКритично застрашени
2Alouatta pigraГватемалски черен ревулпаякообразни маймунизастрашен
3Ateles geoffroyiМаймуната на паяка на Джефруапаякообразни маймунизастрашен
4Alouatta coibensis [a]Острица на остров Койбапаякообразни маймуниуязвим
5Saimiri oerstediiЦентралноамериканска маймунаКапуциновиуязвим
6Cebus capucinusБелоглавият капуцинКапуциновиНай-малко притеснение
7Saguinus geoffroyiТамаринът на Джефройостроноктести маймуниНай-малко притеснение
8Alouatta palliataОблечена с репелпаякообразни маймуниНай-малко притеснение
9Aotus zonalis [b]Панамска нощна маймунаAotidaeДанните са недостатъчни