Популацията на гепард по света: важни факти и цифри

Какво е Cheetah?

Гепардът е голям котешки вид, който е роден в някои райони на Иран и източните и южните райони на Африка, където предпочита саваните и храсталаците. Лесно се разпознава от златисто-кафявата си козина, черните петна и ивиците, близки до сълзите, които текат по ъглите на очите му. Този вид е най-бързият земни бозайник в света, достигащ скорост до 70 мили в час. Докато спринтва след плячката си (предимно антилопи и газели), гепардът всъщност прекарва повече време с краката си във въздуха, отколкото на земята. Потомството на гепарда има по-висока смъртност в сравнение с други бозайници от същия регион. Тази статия разглежда по-отблизо състоянието на опазване, заплахите и глобалното население на гепард.

Опазване на гепард

Гепардите някога могат да бъдат открити в цяла Африка, Източна Индия, Арабския полуостров и Азия. Преди малко повече от 100 години изследванията показват, че глобалната популация от гепарди е била над 100 000 души. Днес Международният съюз за опазване на природата (IUCN) е посочил този вид като уязвим, въпреки че много организации настояват той да бъде променен на застрашен. Популацията на гепард е претърпяла драматичен спад през миналия век поради редица фактори и в момента се оценява на около 7 100 души в дивата природа и общо под 8 000 (включително тези, държани в плен).

Заплахи за населението на гепард

На лов

Първата и основна причина за този спад на населението се дължи на неустойчивия лов, настъпил през 20-ти век. Днес глобалното намаляване на популацията от гепарди продължава поради няколко фактора, включително: незаконната търговия с диви животни, загуба на местообитания и контакт с хора.

Уловете като домашни любимци

Поради уникалния си вид и историческата асоциация с богатството и силата, гепардите са много търсени като домашни любимци. Този вид има затруднено размножаване в плен, следователно трябва да бъде уловен в дивата природа, за да се продава на незаконния международен пазар на домашни любимци. Бебешки гепарди, известни като малки, са насочени към тази практика и по-малко от 20% оцеляват като контрабандирани по света.

Загуба на местообитания

Гепардите също страдат от значителна загуба на местообитания под формата на деградация и фрагментация. Тази загуба се дължи на урбанизацията и селскостопанското производство, оставяйки им недостатъчни ресурси за оцеляване.

Конфликт между човека и животните

Хората заплашват популациите на гепард от нещо повече от просто унищожаване на тяхното естествено местообитание. Тъй като гепардите се изтласкват от техните територии и в окупирани от хора райони, възниква конфликт. В опит да защитят животните си, много хора поставят капани или убиват гепарди, които те считат за заплаха.

Население на Cheetah в дивата природа

Както вече споменахме, сегашната популация от диви гепарди се отчита като около 7 100 души. Тези гепарди са разделени на около 33 групи от населението, всеки с по-малко от 100 души. За съжаление, голяма част от дивата популация на гепарди живее извън защитените паркове и резервати. Дори и тези, които живеят в тези защитени територии, също са застрашени.

Население на Cheetah в Африка

По-голямата част от тези диви гепарди се срещат в Африка и са концентрирани в южните и източните райони на континента. Днес асортиментът от гепарди в Африка е намален до средно само 10% от историческия диапазон. В Източна Африка, територията на гепард е само 6% от оригинала. Тази площ от 119 918 квадратни мили обхваща Танзания, Кения, Етиопия, Южен Судан и Уганда. В Южна Африка обхватът му е по-малко засегнат, въпреки че е бил намален до само 22% от първоначалното му състояние. Тази площ от 472 353 квадратни мили е разположена в няколко страни, включително: Южна Замбия, Северна Южна Африка, Зимбабве, Ангола, Мозамбик, Ботсвана и Намибия.

Много малки популации от гепарди могат да бъдат намерени в пустинята Сахара, въпреки че те са толкова оскъдни, колкото са само 2 до 3 гепарда за всеки 3 900 квадратни мили. Глобалната популация от гепарди продължава да намалява. През последните 16 години, например, населението на Зимбабве бе намалено с 85%. Според изследвания, гепардите са изчезнали в 11 от 15-те защитени територии в Западна и Централна Африка.

Население на Cheetah в Иран

В Иран може да се намери още по-малко население от гепарди. Този конкретен вид е известен като азиатски или ирански гепард и е страдал от тежък спад на населението през последните 50 години. През 70-те години на миналия век, например, в регистрите е посочен размер на населението от около 200. Този брой е намалял до между 50 и 100 през 90-те години и понастоящем се смята, че е около 82. Историческият му обхват се е простирал през Арабския полуостров, Каспийския регион, Пакистан и Индия. Днес тя е наблюдавана в приблизително 14 защитени зони, разположени в източния регион на Иран. Поради тази намалена територия и изключително малкия брой на населението, IUCN е включена в списъка като критично застрашен.

Популацията на гепард в плен

Гепардите имат дълга история, че са държани в плен, които датират от шумерите преди повече от 5000 години. Смята се, че тези пленени гепарди са напълно укротени, тъй като има малко, ако има исторически записи за насилствено поведение към хората. Традиционно те са били използвани като ловни партньори, особено в Близкия изток през 7-ми век сл. Хр. И биха преследвали плячка, след като кучетата изхвърлили плячката на открито. Гепардите също са били държани като домашни любимци от известни фигури като Чингис Хан и Акбар. Изкуството от това време изобразява тези домашни любимци с декоративни яки и каишки.

Според версията на Международен родословен дневник от 2008 г., 1513 гепарди понастоящем живеят в плен. Тези животни се държат на 262 места в 48 различни страни. От тях около 680 са регистрирани в зоологическите градини по света с близо 33% в зоопарковете в Северна Америка. Броят на незаконно държаните гепарди като домашни любимци е по-трудно да се оцени с точност.

В опит да се възстанови глобалното население на гепарда, много организации управляват програми за развъждане на пленници. Честотата на възпроизводство обаче е ниска за гепардите в плен. Последните данни показват, че само 38, 6% от населението в плен е известно, че са развъждали и възпроизвеждали успешно. За съжаление, програмите за отглеждане в неволя в Северна Америка съобщават, че смъртността на гепард е надвишила раждаемостта в 10 от последните 12 години. Засега много от тези организации се фокусират върху превръщането на пленното население в устойчиво, за да се разшири до диви популации.