Петте вида тапири, живеещи днес в света

Тапир е тревопасно животно, което се отличава с наличието на къс, прилегнал ствол на носа. Останалата част от външния вид е подобна на тази на прасе. Има пет съществуващи вида тапири. Четири от тези видове живеят в Америка, а един в Азия. Конете, зебрите, магаретата и другите нечетни питомни копитни животни са тясно свързани с тапирите.

5. Бразилски тапир

Tapirus terrestris или бразилският тапир, известен още като южноамериканския тапир, е роден в Южна Америка, като значителни популации се намират в басейна на Амазонка и тропическите гори на региона. Счита се за най-големия жив роден амазонски бозайник. Размерът на тапира без опашката варира между 5, 9 и 8, 2 фута. Животното има тъмнокафяво тяло и бледо лице. По-млади тапири имат бели петна или ивици върху кафявото палто. Кръглите уши на тапира имат характерни бели ръбове. Бразилските тапири са бързи както във вода, така и на сушата. Те също могат да се движат бързо по неравен терен. Крокодилите, големите котки и анакондите са техните основни хищници в родния си хабитат. Тапирът е растителнояден в природата и диетата му се състои от растителни части. IUCN класифицира видовете като „уязвими“. Тапирите се ловуват за месо и се крият. Те също губят хабитата си с бързи темпове.

4. Малък черен тапир

Малкият черен тапир ( Tapirus kabomani ) се намира в тропическите гори на Амазонка в Южна Америка. Това е най-малкият вид тапир. Споделя местообитанието си с бразилския тапир. Видът има средна дължина около 90см. Видът е по-тъмен на цвят от бразилския тапир. Той има и по-къси крака и гребена от T. terrestris. Малко се знае за поведението на този вид и се счита за самотно животно, но понякога се наблюдава при мъжко-женските двойки. Подобно на други тапири, малкият черен тапир е тревопасна храна за плодове, треви, листа и др. Тъй като видът е бил открит и класифициран едва наскоро, неговият консервационен статус все още не е оценен.

3. Mountain Tapir

Пинчакът Тапирус или планинският тапир живеят в планинските местообитания в градовете Парамо и в облаците на Южна Америка. Видът се среща на височини от 2000 до 4300 метра. Животното също се нарича вълнист тапир, тъй като притежава вълнено палто, което му позволява да остане топло в планинското местообитание. Вълненото палто помага лесно да се идентифицира този вид. Козината на вида е много тъмна, но по-бледа по бузите, долната и аналната област. Дължината на вида е около 5.9 фута. Тези животни се хранят с листа, треви и други растителни части. Те са значителни агенти за разпръскване на семена. Оцветените мечки и пуми са най-често срещаните хищници на планинския тапир. Животните са в природата. Планинските тапири са означени като “застрашени” от IUCN и са най-застрашените видове тапири. Няколко фактора, като бракониерство за месо, скриване и традиционни лекарства, унищожаване на местообитания и преследване от страна на земеделските производители за консумация на земеделски култури, са някои от основните заплахи за популацията на планинските тапири.

2. Малайски тапир

Tapirus indicus или малайският тапир е единственият вид тапир в Стария свят. Видът, известен също като азиатски тапир, е роден в Азия. Той е най-големият по големина сред петте вида тапири. Най-отличителният физически характер на този вид е светлият цвят, който се простира между рамото и задния край. Останалата част от тялото е черна на цвят. Тези животни имат лошо зрение, но имат силно обоняние. Те по принцип са самотни и териториални по своя характер. Диетата им се състои от 115 вида растения. Те са същински характер. Малайският тапир е силно застрашен вид тапир и е “застрашен” в Червения списък на IUCN. Видът страда от разрушаване на местообитанията и бракониерство. Тя има много малко естествени хищници в своето местообитание.

1. Тапир на Baird

Tapirus bairdii или тапирът на Baird е вид тапир, който се разпространява от Мексико до Северозападна Южна Америка, включително големи части от Централна Америка. Това е най-големият земни бозайник в Централна Америка с размери от 5, 9 до 8, 2 фута, с изключение на дължината на късата опашка. Тапирът има тъмно-сиво-кафява кожа, покриваща тялото. Те са предимно нощни и самотни в природата. Те се хранят с паднали плодове и листа от растения. Те обичат да плуват във водата и често са склонни да останат във водоемите през горещите дни. Тапирът на Baird не трябва да се подхожда от хора, тъй като те са известни, че са зареждали и gored хора в редки случаи. IUCN класифицира този вид като „уязвим“. Загубата на местообитания и бракониерството са най-големите заплахи за този вид. Законите в няколко страни забраняват лова на тези животни, но рядко се прилагат стриктно.