Петте вида котки на рода Prionailurus

Петте съществуващи вида малки котки от рода Prionailurus са от Азия.

5. Кат

Кат.

Prionailurus planiceps е един от петте вида Prionailurus, които се срещат на островите Борнео, Суматра и континенталната част на Тайландско-малайския полуостров. В обхвата му видът обитава тропическите дъждовни гори в низината и предпочита да живее в сладководни местообитания. Както подсказва името на котката, плоскоглавата котка има силно депресиран череп с депресия, простираща се по протежение на носа до края на муцуната. Котката също има много дълги кучешки зъби. Цветът на козината варира от червеникаво-кафяво в главата до тъмно кафяво кафяво на гърба. Гръдният кош е бял, а коремът - бял. Брадата и муцуната също са бели. Размерът на котката варира от 41 до 50 cm.

Видът е самотен и нощен в природата. Рибите представляват по-голямата част от диетата на тази котка. В момента плоската котка е класифицирана като застрашена от IUCN, тъй като масовото унищожаване на влажните зони в обхвата на този вид драстично е намалило популацията на вида.

4. Кат

Ръждива котка.

Prionailurus rubiginosus е малка котка от рода Prionailurus, която живее в сухите и влажни широколистни гори на Индия, Непал и Шри Ланка. Котката е само на около 35 до 48 см дължина. Козината на котката е предимно сива с ръждиви петна по страните и гърба. Долната страна е бяла с тъмни петна. По лицето има шест тъмни ивици от двете страни на главата. Двата подвида на котката са Prionailurus rubiginosus rubiginosus и Prionailurus rubiginosus phillipsi . Ръждивите котки се хранят с гризачи, птици, гущери и др. Малко се знае за поведението им поради нощната и неуловим характер. В Червения списък на IUCN видовете са обозначени като застрашени от опасност, тъй като фрагментацията и разрушаването на местообитанията действат като заплаха за дивата популация на тези котки.

3. Риболов Кат

Рибарска котка.

Prionailurus viverrinus обитава влажните местообитания в Южна и Югоизточна Азия и се намира в близост до реки, езера, потоци, блата и мангрови гори. Котката е най-големият вид Prionailurus и има дължина от 57 cm до 78 cm. Козината на този вид е пепелносива до маслинено-сива на гръбната повърхност, а долната е бяла. Две тъмни ивици вървят по бузите и четири ивици се простират от върха на очите до ушите и достигат до рамото. Рамото има тъмни ивици, а фланговете и страните са овални или кръгли. Рибарската котка е предимно самотно и нощно животно. Също така е отличен плувец и дори може да плува под вода. Рибата представлява основната храна на котката, но тя също се подхранва от гризачи, птици, насекоми. Понякога котката консумира мърша, земноводни и влечуги, за да допълни диетата. Понастоящем IUCN признава риболовната котка за уязвими видове, тъй като преследването от хора и унищожаването на местообитанията са довели до намаляване на популацията на този вид. Рибарската котка е държавното животно от източната част на Индия в Западна Бенгалия.

2. Котен континент Leopard Cat

Prionailurus bengalensis.

Prionailurus bengalensis е вид Prionailurus, който е широко разпространен в Южна Азия, Източна Азия и Югоизточна Азия. В широкия си диапазон те обитават разнообразни местообитания, включително тропически вечнозелени гори, иглолистни гори и субтропични широколистни гори. Котките леопард също живеят в местообитания, модифицирани от хора като насажденията от захарна тръстика и палмово масло.

Котката леопард е по-стройна и има по-дълги крака от домашната котка, но и двете са почти еднакви по размер. Бялата муцуна е къса и тясна. Главата на котката има две тъмни ивици от очите нагоре и две тъмни ивици от ъглите на очите към ушите. Кратки бели ивици минават от очите към носа. Жълтата козина на гърба е маркирана с черни петна по различен размер, а долните са бели. Опашката има черен връх и неясни пръстени към върха. Дължината на тези котки варира между 38, 8 и 66 cm. Два подвида на Prionailurus bengalensis са признати, P. b. bengalensis и P. b. euptilura .

Леопардовите котки са предимно нощни и самотни в природата. Ловуват и ловят дребни бозайници, птици, земноводни и насекоми. Котките са отлични катерачи и често прекарват дълги часове на върха на дърветата, като ловуват бръмбари и гризачи. Въпреки че този вид е признат като вид най-малко значение поради широкото разпространение, той е изправен пред значителни заплахи за оцеляването.

1. Sunda Leopard Cat

P rionailurus javanensis обитава равнинните тропически вечнозелени гори и някои модифицирани от човека местообитания на островите Сундаленд. Обхватът на този вид включва Филипините, Борнео, Суматра, Ява и Бали. Котката леопард Sunda е малко по-малка от домашната котка. Размерът на този вид варира от 38, 8 до 66 cm. Горните части на този вид са сиво-кафяви, а долните части са белезникави. Гърбът има кръгли кафяви петна. Черна линия се простира над очите към гърба. Бялата муцуна е тясна и къса. Главата има две изпъкнали тъмни ивици. Петнистата опашка има тъмни неясни пръстени и черен връх. Пет подвида на леопардската котка Sunda са P. j. javanensis, P. j. sumatranus, P. j. borneoensis, P. j. heaneyi, и P. j. rabori . Тези котки се хранят предимно с гризачи и понякога с геккони и земноводни.