Осемте съществуващи вида пеликани

Пеликаните са всеки от осемте вида водни птици от рода Pelecanus и семейство Pelecanidae. Най-отличителната характеристика на тези птици е дългият им клюн с джоба на гърлото. Дизайнът на човката помага на птиците да загребват съдържанието от водата и да оттичат водата преди да погълнат храната си. Известно е, че тези стадни птици се размножават в колонии, ловуват в групи и мигрират в стада. През годините населението на пеликаните намалява поради няколко фактора, като унищожаване на местообитанията, замърсяване на околната среда, човешки преследвания и др.

8. Американски бял пеликан

Американски бял пеликан.

Pelecanus erythrorhynchos е голяма птица, която се размножава във вътрешните райони на Северна Америка и мигрира към по-топлите райони на Централна и Южна Америка през зимата. Птицата за възрастни е с размери от около 130 до 180 cm, ярко бяло оперение, черни ремиги, жълтеникав оттенък на гърдите и ярък оранжев ирис и банкнота (в размножителния сезон). Американският бял пеликан също показва законопроект „рог” в размножителния сезон. Тези птици гнездят на острови в отдалечени езера в техния обхват. Птиците ловят плячката си, най-вече рибата, докато плуват във водата. Те често се хранят в групи и показват навика на клептопаразитизъм, където крадат улова на други птици. Американските бели пеликани са колониални животновъди, които се размножават и гнездят между март и началото на юни.

7. Кафяв пеликан

Кафяв пеликан.

Pelecanus occidentalis е най-малкият от видовете пеликан и е един от трите вида пеликани, които се срещат в Северна и Южна Америка. Птиците се размножават в южните и западните крайбрежни райони на САЩ. Дължината на тези птици варира от 1 до 1, 5 метра. Птицата има бяло оперение по главата и шията (с короната с жълтеникаво измиване), черни крака, тъмно кафяво и сиво ивици отзад, опашка и задница, и голям законопроект със сложен цветен модел. Рибите представляват по-голямата част от храната на тези птици. Понякога кафявите пеликани също се хранят с ракообразни и земноводни.

6. Перуански пеликан

Перуанският пеликан.

Pelecanus thagus е един от 8-те вида пеликани, живеещи днес в света. Тези птици живеят предимно в западното крайбрежие на Южна Америка. Птиците са подобни на кафявия пеликан и имат тъмно оперение. От горната част на банкнотата се стича бял участък до гребена и след това се спуска като ивици по страните на шията. Размерът на птиците варира от 4, 5 до 5 фута. Птиците се размножават от септември до март. Видът е включен в списъка на Червения списък на IUCN.

5. Голям бял пеликан / розов пеликан / бял пеликан

Голям бял пеликан.

Pelecanus onocrotalus е пеликан, който има широко разпространение и се среща в части от Азия, Африка и Югоизточна Европа. Птицата предпочита да обитава плитки езера и блатисти местообитания. Птицата има огромни размери с размах на крилете от 226 до 360 cm. Дължината на вида се простира от 140 до 180 cm. Големите бели пеликанови възрастни имат чисто бяло оперение, розови крака и гола розова или оранжева кожа около очите. Сметката също е ярко оцветена. Рибата е основната храна на тези птици. Птиците могат също да се хранят с други птици, костенурки, попови лъжички и т.н., ако трябва да допълнят диетата си или по време на периоди на глад.

4. Австралийски пеликан

Австралийски пеликан.

Pelecanus conspicillatus се среща в Австралия, Фиджи, остров Нова Гвинея и части от Индонезия. В неговия обхват видовете обитават вътрешни и крайбрежни водни местообитания. Рибите представляват по-голямата част от храната на тези птици. Понякога те също допълват диетата си с по-малки птици и скрап. Австралийският пеликан е известен с дългия си розов цвят, който е най-дълъг сред всички птици. Най-дългият запис е дълъг 50 cm. Оперението на птицата е предимно бяло, а крилата са черни на цвят.

3. Розов пеликан

Розов пеликан.

Pelecanus rufescens е вид пеликан, който живее в Африка, Южна Индия и Южна Арабия. Птицата е един от най-малките видове пеликан и има дължина от 125 до 155 cm. Птицата има сиво до бяло оперение. Билката е жълта в горната част и торбичката е като цяло сивкава на цвят. По време на размножителния сезон, главата на възрастните има дълги перушини. Птиците обитават голямо разнообразие от водни местообитания като блата, езера, заливни низини, сезонни басейни и др. Рибите и земноводните съставляват основната храна на тези птици. Пеликаните, покрити с розово, гнездят в колонии на дървета, ниски храсти или тръстикови лехи в близост до водни басейни.

2. Къдроглав пеликан

Далматински пеликани.

Pelecanus crispus е най-голямата сладководна птица в света. Видът на пеликана е известен с елегантния си полет и с грациозния синхрон, проявяван от стадото по време на полет. Размножителният обхват на тези птици се простира от Югоизточна Европа до Русия и Китай и на юг до Индийския субконтинент. Тук птиците живеят в блата и плитки езера. Птиците имат бяло сребристо оперение, сиви крака и къдрава перушина. В сезона, който не е развъдник, оперението на тези птици често води до тяхната грешна идентичност като големи бели пеликани. Рибите представляват тяхната основна диета. Птиците са обозначени като „уязвими“ в Червения списък на IUCN, тъй като унищожаването на местообитанията, деградацията и бракониерството застрашават оцеляването на вида.

1. Пеликан / пеликан с петна от петна

Пеликан с таксуване на място.

Pelecanus philippensis е пеликан, който се размножава в части от Южна Азия и Югоизточна Азия. Птиците имат дължина между 125 и 152 cm. Птиците имат бяло оперение, кафява опашка и сив гребен и задница. Горната челюст на банкнотата има петна, които дават името на птиците. Торбичката е с розов цвят и има големи бледи петна. Пеликаните, които се заплащат на място, обитават плитки, равнинни сладководни местообитания. Птиците гнездят в големи колонии на ниски дървета. Хранят се с риба, която улавят, докато плуват на повърхността на плитки води. Видът се признава за близко застрашен от IUCN.