Населението на индийския носорог: важни факти и цифри

Индийският носорог е роден на индийския субконтинент, където предпочита пасища и горски местообитания в близост до реки и водни пътища. Този носорог може да бъде отличен от други видове носорози чрез единствения си, дебел рог от черен цвят, който се издава от върха на носа. Средният размер на този рог е приблизително 9, 8 инча дължина, въпреки че са записани по-дълги измервания. Индийският носорог е покрит със сивкаво-кафява кожа, подобна на кожа, която се характеризира с редица гънки и натъртвания. Този вид расте между 10.2 и 12.5 фута височина и може да тежи от 3, 530 до 4, 850 паунда, в зависимост от пола. Диетата му се състои от треви, храсти, водни растения, плодове и дървесни листа.

Природозащитно състояние и заплахи

Индийският носорог някога можеше да бъде намерен на големи участъци от земята, от най-далечния север до Индокитай, Мианмар и южен Китай, до най-далечния юг като Индия. Тази област включва Пакистан, Бангладеш, Бутан и Непал. Днес обаче се смята, че обхватът на този вид обхваща площ от само 7 700 квадратни мили.

Тази широко разпространена загуба на местообитания в момента е една от най-големите заплахи, пред които са изправени индийските носорози. Човешкото развитие и селскостопанските начинания нарушават територията на носорога, унищожавайки неговото местообитание. Освен това, животните се оставят да пасат в същия диапазон, преяждайки растенията, за които този вид разчита, за да оцелеят. По-рано индийският носорог е бил заплашен от неустойчиви ловни практики, които са настъпили между края на 19 век и началото на 20 век. Когато ловуването на това животно беше забранено от правителството, незаконният бракониерство стана най-голямата му заплаха. Черният рог е оценен на черния пазар за възприеманите от него лечебни свойства в практиките на традиционната медицина. Поради тези заплахи и драстично намаляващия брой на населението, индийският носорог е категоризиран от IUCN като уязвим по Червения списък на консервационните статуси.

Индийският носорог в дивата природа

Понастоящем популацията на дивите индийски носорози е регистрирана само около 3, 555 души. Тези диви носорози живеят в изключително разпокъсани местообитания, които могат да бъдат открити в северните райони на Бенгал, долината Брахмапутра и южните части на Непал. Около 70% от населението живее в Национален парк Казиранга, което допълнително заплашва този вид поради рисковете, свързани с намаляването на генофонда. Освен това, когато по-голямата част от населението се намира на едно място, болестта, природните бедствия, бракониерството и загубата на местообитания имат по-голяма вероятност да унищожат целия вид.

Индийски носорог в плен

В момента около 174 индийски носорози живеят в плен в зоологически паркове по света. Този вид е държан в плен поне от средата на 19 век. Всъщност първото раждане на индийски носорог в плен е записано през 1826 г. в Катманду, Непал. Този бозайник е особено труден за размножаване в плен. Но друго теле не е родено до около век по-късно. През 1956 г. в зоопарка Базел в Швейцария се отбелязва първото раждане на носорог в плен в Европа. Тази зоологическа градина е разработила успешна програма за развъждане на плен и до 2012 г. има 33 успешни раждания. От 21-ви век, програмите за отглеждане в затворени помещения се опитват да използват техники за изкуствено осеменяване. Зоопаркът на Бъфало в американския щат Ню Йорк съобщи за първото успешно раждане от изкуствено осеменяване през 2014 година.