Местните птици на Замбия

Замбия е държава без излаз на море в Южна Африка с размер, който е малко по-голям от района на щат Тексас, обхващащ площ от 752 618 квадратни километра. Страната граничи с осем държави, включително Ботсуана, Ангола, Демократична република Конго, Малави, Мозамбик, Намибия, Танзания и Зимбабве. Птическата фауна на Замбия поддържа широк кръг птици. От сухоземни, заседнали, хищни птици и птици-птици, Замбия се гордее с повече от 700 вида птици. Идеалното местоположение на страната, южно от Сахара, по екватора и в тропиците, осигурява екосистема, благоприятна за различните видове птици. Птиците живеят в обширните савани, пасищата, горите Miombo и влажните зони на националния парк Lonchivar, който има над 420 вида птици. Речните корита на Замбези и Луангва имат много видове птици, които живеят в гората.

Секретарка Птица (Стрелец серпентариус)

Птицата секретарка (Стрелец serpentarius) е сухоземна хищна птица. Птицата живее в откритите савани и пасищата на Субсахарска Африка. Птицата също процъфтява на различни височини от крайбрежните равнини на страните до вътрешните планини. Тя има орлоподобно тяло, което стои на краноподобни крака и увеличава височината му до около 13 сантиметра. Той има закръглен клюн, закръглени крила и къс врат и видовете трябва да се навеждат, за да достигнат земята. Опашката се простира отвъд краката по време на полет. Перата и бедрата са черни на цвят и покритията са сиви или бели. Видът показва сексуален диморфизъм. Те вървят на местната акация през нощта и прекарват деня на земята. Секретарските птици ловуват пеша или като двойки, или като познати стада. Те ловят насекоми, мишки, зайци, раци, гущери, змии, млади птици, птичи яйца и мъртви животни. Птицата полага две или три яйцевидни и бледозелени яйца за два до три дни. Инкубацията отнема 45 дни. Тези люпилни се хранят в продължение на 40 дни и от 65 до 80 дни се оперят. Те придружават родителите си в експедиции и се научават да ловуват. Стрелецът серпентариус е изправен пред загуба на местообитания от обезлесяването. Африканската конвекция и опазване на природата защитават тези птици.

Жълтеникави канарчета (Crithagra mozambicus)

Канарката с жълт цвят е малка птица, която е родом от Африка на юг от пустинята Сахара в страните от Замбия, Гвинея, Мали, Камерун и други страни от Западна, Централна и Източна Африка. Видът предпочита откритите местообитания на гори и надморската височина под 2300 метра. Те често посещават обработваеми земи и се възползват от изобилието от просо, сорго и други зърна. Птицата не предпочита тропическите гори в Конго, нито сухите райони на Южна Африка. Възрастният мъж е зелен на гърба с кафяви крила и опашка. Долната страна е жълта с черни маларски ивици. Короната на птиците и тила са сиви. Женската е почти идентична с мъжките, но има тъпи части и моделът на главата е по-малко интензивен. Непълнолетните са по-бледи по главата от женските. Три яйца се поставят на сезон в малки гнездилки с инкубация от 13 до 15 дни. Тези канарчета са моногамни и се размножават в дъждовния сезон, когато храната е достатъчна. В рамките на 18 до 24 дни птиците се оглеждат и в рамките на шест седмици се освобождават от покрива на родителите си. Сексуалната зрялост е шест месеца при двата пола. Жълтите канарски птици се хранят самостоятелно или в малки стада. Те се хранят с членестоноги и хранителни продукти като плодове, нектар и зърна. Стадата се присъединяват и към други язви от стадата от смесени видове. Вокалната комуникация и позирането са обща черта в групата. Въпреки че не са мигриращи, видът може да мигрира, за да избяга от лошото време и да остане близо до най-добрите източници на храна.

Щъркел Марабу (Leptoptilos crumenifer)

Щъркелът Marabou (Leptoptilos crumenifer) е голям вид, който гнезди в африканските страни на юг от Сахара. Районите на местообитанията се движат от откритите сухи савани, тревни съобщества, речни брегове, близо до рибарски селища и плуват около сметища или кланици. Птицата е разпознаваема по големина от около 152 см височина, с големи крила, главата и шията, белите части и черната гърба. Птицата има огромен законопроект и отличителен розов глобус на гърлото. Той също така има врата и крака, а крилата са черни. Птицата показва сексуален диморфизъм, но юношите са по-тънки с по-малки сметки. Видът не е застрашен вероятно поради големите си размери и адаптивност към обработваемите земи и други местообитания, включително отпадъци. Националният парк Етоша в Замбия обаче осигурява дом на тези местни номади. Видовете са заседнали или местни номади. Те се движат с изобилие от плячка и наличност на вода. Диетата му се състои от мърша, остатъци от риба, членестоноги, жаби, змии и гущери. Птиците се размножават колониално в единични или смесени видове.

Зелено дърво (Phoeniculus purpureus)

Зелената дървесна лопатка (Phoeniculus purpureus) е тропическа тропическа птица, ендемична за Африка. Видът има метален тъмно зелен фон, има много дълга ромбообразна, лилаво-черна опашка. На крилата му има отличителни белези и бели шеврони по краищата на опашката. Птицата има дълъг, тънък, извит и червен законопроект. Незрелите птици имат черни банкноти. Птицата се прехранва с насекоми, особено термити. Женската птица слага две до четири сини яйца в гнездата на Барбет или дупки на дървета. Инкубацията е 18 дни, а останалата част от стадото се храни с майката и младите. Птицата предпочита местообитанията на гори, гори и градини.

Замбия разполага с големи зони за птици. Населението на птиците е разнообразно и широко разпространено. Повечето от тези птици са се адаптирали към промените в климата и не са застрашени. Тъй като повечето страни се намират в горите Miombo, по-голямата част от тези птици живеят в екосистемата

Местни птици от ЗамбияНаучно наименование
Секретар на птица

Стрелец серпентариус
Зелено дърво

Phoeniculus purpureus
Жълто-ограден канарче

Crithagra mozambicus
Щъркел Марабу

Leptoptilos crumenifer
Орел

Hieraaetus pennatus
Барбекът на Чаплин

Lybius chaplini
Любимата птица на Лилиан

Agapornis lilianae
Малък морен

Gallinula angulata
Млечница Kurrichane

Turdus libonyana
Африканско хоби

Falco cuvierii