Местните птици на Нигерия

Нигерия се намира по протежение на западния бряг на Африка и има обща площ от 356, 669 квадратни мили. В неговите граници има голямо разнообразие от ландшафти, вариращи от дъждовни гори до крайбрежни равнини и мангрови гори до речни долини. Тези екосистеми са домакин на около 940 вида птици, от които 5 са ​​ендемични. Тази статия разглежда някои от местните птици на Нигерия.

Ибадан Малимбе

Ibadan malimbe нараства до дължини между 6.5 и 7.5 инча и има интересен външен вид. Мъжът има черно тяло и ярко червена глава с черна маска върху очите. Диетата му се състои главно от насекоми и други безгръбначни. Сезонът на размножаване за този вид е между май и август. Населението се оценява на 2, 469 и бързо намалява поради обезлесяване. Тази птица е застрашена и присъства само в Югозападна Нигерия.

Скален огън

Рокът е яркочервен цвят с по-тъмни цветове, които разкриват опашката и крилете. Клюнът му е синкаво-сив цвят. Този вид консумира предимно семена. Той е ендемичен за платото Jos в централната Нигерия, местообитание, застрашено от деградация и минни практики. Въпреки това, той не е включен като застрашен вид.

Anambra Waxbill

Anambra waxbill нараства от 4 до 5 инча дължина. Мъжът е мек, кафеникаво-сив цвят с червеникавооранжев клюн и бут, мястото точно пред тъмно сивата опашка. Този вид живее в пясъчните брегове на реки и устия и сред високи треви. Диетата му се състои от семена. Сезонът на размножаване за тази птица е между октомври и ноември и се случва след падането на наводненията. Първоначално изброени през 1988 г. като застрашени, Anambra waxbill е уязвим вид от 1994 г. насам. В момента тези цифри са стабилни.

Jos Plateau Indigobird

Индигобридът на платото Jos е черен с зеленикаво-синя иридесценция и нараства до около 4 инча дължина. Диетата му се състои от тревни семена. Обитава тревите и скалистите райони на платото Джос, сравнително малка площ. Въпреки тази малка площ, населението му не е под 10 000 и следователно не се счита за уязвим вид. Този вид се размножава между септември и декември, полагайки яйцата си в гнездата на гореспоменатата скала. Майката премахва същия брой скални яйца, както е поставила и оставя младите си да бъдат отгледани от другата птица.

Буш Петрония

Петролията на храста обитава сухи савани и тропически, сухи храсти в няколко африкански страни. Предвид широкия си обхват и голямата популация този вид и неговото население се считат за стабилни. Това е много малка, сиво-кафява птица с лека линия, която върви над очите му към задната част на главата.

Старлингът на Нойман

Скорът на Нойман, известен още като червеният крилати нокът на Нойман и крилатият скорбял, е изцяло черен, с изключение на червеникаво-кафявото оцветяване, покриващо върховете на крилата. Тя расте между 10 и 11 инча и се намира в малки области само на север от екваториалната линия. Диетата му се състои главно от плодове, особено смокини и дати. В Нигерия този вид се размножава през април и май. Докато гнездят, е известно, че атакуват други птици, за да предпазят младите. Неговият статут не се счита за застрашен поради общото му явление.

За списък на някои от другите птици, родени в Нигерия, вижте таблицата, публикувана по-долу.
Местни птици от НигерияНаучно наименование
Ибадан малимбе

Malimbus ibadanensis
Рок огън

Lagonosticta sanguinodorsalis
Anambra waxbill

Estrilda poliopareia
Джобото плато индигоболница

Vidua maryae
Буш петрония

Petronia dentata
Скорецът на Нойман

Onychognathus neumanni
Блестящ дронго

Dicrurus atripennis
Марш чагра

Tchagra minuta
чукоглава чапла

Scopus umbretta
Bateleur

Terathopius ecaudatus