Местни влечуги на Чад

Чад е централна африканска страна без излаз на море, която е дом на разнообразна флора и фауна. Тя има три климатични зони, а именно сухият регион Сахара, който се състои от дати-палмови горички в оазиса, сахелианския регион, който се състои от палми и акациеви дървета и суданските зони с широки пасища. Страната е дом на някои местни видове влечуги, някои от които са ендемични. Тук се включва и „Свиването на гърлото“ на Mocquard, което не може да се намери никъде другаде на земята. Други включват западноафриканския крокодил в пустинята, африканския рок питон, катианската плюеща кобра и черната шия.

Свиване на мокакуда (Mochlus mocquardi)

Mokquard's Writhing Skinks са местни за Чад. Те живеят в сухата савана, която се намира в югозападната част на Нигер, южната част на Чад и в Нигерия. Свинките от рода mochlus имат цилиндрични форми и се хранят с многоножки и насекоми. Записите на техните местообитания в региона сочат фрагментарно разпределение, което може би отразява фрагментацията на подходящо местообитание. Те живеят в сухи савани, като предпочитат прохладните, засенчени зони с висока влажност, обикновено под камъни и паднали листа, в сянката на големи дървета и в равнинните райони, близо до водата. Според Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) те не са изправени пред значителни заплахи и следователно не се считат за необходими мерки за опазване, въпреки че се препоръчва мониторинг на качеството на местообитанията.

Крокодил от западноафриканската пустиня (Crocodylus suchus)

В западноафриканския пустинен крокодил често се бърка с братовчед си, Нилски крокодил. Намира се в Западна Африка, Централна Африка и Уганда. В Мавритания, след като се адаптира към безводността на околната среда, тя пребивава в дупки или пещери на празника (състояние на зимен сън) по време на сухия сезон, който излиза само, когато вали, и се събират в гуелтите, където водата е събрана. Той е яйценосен влечуго. Класифициран в Червения списък на IUCN като вид на най-малка загриженост, западният африкански крокодил не изисква усилия за опазване.

Африкански питон (Python sebae)

Африканският рок питон има два подвида, един от които е от Западна и Централна Африка, а другият от Южна Африка. Освен че е най-голямата змия на африканския континент, тя е сред шестте най-големи вида змии в света. Предпочита да живее близо до вода, в различни местообитания, вариращи от близки пустини до гори. Тази не-отровна змия преследва животни, големи като антилопи, понякога дори крокодили, които убива чрез свиване. Той може да живее до 12 години в плен. Макар и да не е застрашен вид, африканският скален питон е застрашен от човешки дейности като лов и намаляване на техните местообитания.

Катян Плюеща Кобра (Naja katiensis)

Катянската плюеща кобра е малка змия, която се среща в западноафриканските страни като Чад, Сенегал, Камерун, Гвинея-Бисау, Мали и Кот д'Ивор. Тя е обикновена змия в суданската климатична зона, живееща в открита гора и Савана. Змията е едновременно дневна и нощна. Диетата му се състои главно от земноводни. Червеният списък на застрашените видове в IUCN отбелязва, че няма известни заплахи за котящата котка, и следователно усилията за опазване не са необходими.

Плюеща кобра с черна шия (Naja nigricollis)

Плющата кобра с черна шия е змия с умерен размер, нарастваща на дължини от около 1, 2 до 2, 2 метра. Те се различават по оцветяване и маркировки, в зависимост от региона на произход, някои от тях са черни или бледосиви с жълта или червеникава вентрална страна, а други са жълтокафяви или жълтомедиен цвят. Главите им имат различна форма, поради наличието на две големи отровни жлези, по една от всяка страна на главата. Основният им източник на храна са малки гризачи като плъхове и мишки, заедно с птици и риби. Те се срещат в повечето части на Африка на юг от Сахара, обитаващи саваната и полу-пустинните райони на континента. Приспособявайки се към географското местоположение, времето на годината или средната дневна температура, черната шия може да бъде или нощна, или дневна.

Загуба на местообитания в Чад

Влечугите и другите диви животни в Чад са под заплаха заради агресивното обезлесяване, което се е случило в страната със загуба на дървета като баобаби, акации, дати и палмови дървета. Това се дължи на човешки дейности като животновъдство и лов, които са резултат от увеличаването на населените места.

Местни влечуги на ЧадНаучно наименование
Mocquard's Writhing Skink

Mochlus mocquardi
Западноафрикански крокодил в пустинятаCrocodylus suchus
Африкански питонPython sebae
Кетън КетънNaja katiensis
Плюеща кобра

Naja nigricollis