Местни птици в Афганистан

Афганистан е страна в Централна Азия, където живеят богати животински видове. По-долу е даден списък на някои от най-интересните видове птици, които страната може да предложи.

Афгански снежен снек

Афганистанският снежник е врабче, което има дълъг заострен клюн. Тя расте до 13, 5-15 см дължина и може да тежи между 18 и 35 грама. Мъжете често са сивкаво-кафяви с тъмни ивици върху мантиите си. Те също имат малко бяло на крилата си. Напротив, женските са кафяви, с по-сиво лице и по-малко бели петна по крилата си. Афганските снежинки живеят по склоновете на планините, земеделските земи през зимата, откритите каменисти терени и плоските степи. Афганистанските снежинки се хранят със семена и насекоми.

Златен орел

Златният орел е националната птица на Афганистан. Те са сред най-добрите хищни птици в Северното полукълбо. Те обитават скали и други високи места. Този орел расте между 66 и 102 см дължина. По външен вид както мъжките, така и женските златни орли са тъмнокафяви с по-светло кафяво на крилата си. Мъжките са по-големи от мъжките. Златните орли се възползват от зайци, катерици, мармоти и зайци. По този начин те се възползват от тяхната бързина и бързина. Те също използват своите масивни крака, както и остри нокти, за да грабнат плячката си. Основна заплаха за златните орли е отравянето.

Пепелен дронго

Ashy drongo е птица, която е популярна със своята ловкост и висока скорост на летене. На външен вид пепелният дронго е тъмно сив. Опашката му е дълга и дълбоко разклонена. Птицата расте до размер 23-30 cm и тегло 32-55 g. Живее предимно в гората; особено в планинските райони. Пепелявият дронго се храни с насекоми, нектар и малки безгръбначни. Той е уязвим за загуба на естествено местообитание, въпреки че по Червения списък на IUCN е категоризиран като „По-малко загрижен”.

Бяла муха

Бялата муратка е много общителна птица, кръстена на бялото си гърло. И мъжките, и женските приличат една на друга. И двамата имат кафяво оперение върху телата си. Въпреки това, мъжките имат малко по-широки глави от женските. Бялата мухура нараства до 11-12 см дължина. Те обитават сухи райони като гори, сухи храсталаци и сухи тревни съобщества. Тези птици се хранят с широка гама от плячка, включително някои птици, гризачи, земноводни, влечуги и раци.

Лилаво слънце

Мъжките лилави слънчеви птици са черни. Напротив, женските са маслиненокафяви на горните части на телата им и по-долу са жълтеникави. Лилавите слънчеви птици имат къси банкноти, къси опашки с квадратна резба, както и различен сексуален диморфизъм. Те се развиват до по-малко от 10 см дължина. Лилавият слънчоглед се храни главно с нектар. Понякога обаче консумира и насекоми и плодове. Птиците обитават равнини, тънки гори и градински земи. Съгласно Червения списък на IUCN, лилавите слънчеви птици са изброени като най-малко загрижени.

Дърволистна пъстърва

Дървените пехотинци с барови опашки имат райе от пера, което може да е от черно, бяло, червено или кафяво. Тези цветове са важни за прикриване на горски обитатели. Дървените листа на баровите опашки растат до 14 см дълги. Тежат между 7.8 и 10.3 g. Дърволисникът с барови опашки има най-дългия законопроект в своя род, наречен Certhia. Диетата му се състои от насекоми, семена, стволове на дървета и малки безгръбначни като паяци. Местообитанието на тези дървесни пеперуди е бореални гори и умерени гори.

Черно-коронована нощна чапла

Чернокоронната нощна чапла е просто известна като нощната чапла. Неговата корона и гърба са черни. Останалата част от тялото е бяла или сива. Нощната чапла има къси жълти крака и червени очи. Птицата расте до 64 см дължина и тежи 800 г. Неговото местообитание са влажни зони като естуари, езера, потоци, водоеми и блата. Диетата на нощната чапла е малка риба, водни насекоми, малки птици, ракообразни, дребни бозайници и жаби.

По-голям фламинго

По-голямото фламинго е най-популярният и най-голям вид от семейството на фламинго. Това е розова птица с бяло оперение. Перото е черно, а листът му е розов с черен връх. По-голямото фламинго има и червени крила. Височината на птицата е от 1.1-1.5 м, а масата е 2-4 кг. Фламингото се храни с планктони, ларви на мухи и малки риби. Неговото съществуване е застрашено от загуба на местообитания и замърсяване на водите.

Кадифе

Кадифеният шотър е голяма морска патица. Той е известен още като кадифена патица. Птицата тежи 1, 1-2 кг и нараства с дължина 52-59 см. На външен вид мъжките са черни с бели очи и спекулум. Женските са кафяви с бели петна по крилата си. Диетата на кадифето е черупчести, риби, ларви на насекоми, морски таралежи и раци. Местообитанието му е гориста местност, тундра и малки пресни води. Кадифето е включено в списъка на Червения списък на IUCN. Тя е застрашена от деградация на местообитанията, смущения в туризма и замърсяване на морето от нефтени разливи и други замърсители.

Demoiselle кран

Мостовите кранове са прелетни птици. Кралица Мария Антоанетта ги нарече „демозайла”, поради деликатния им и девичен вид. Крановете са с височина 89 см и тегло 2-3 кг. Те имат бледосиньо-сиво оперение на тялото, късо бельо, черни крака, червеникаво-оранжеви очи и черно-бели пера. Местообитанието на кранът „demoiselle“ е отворена храстна равнина, пасища, савани и влажни зони. Крановете се хранят с насекоми, фъстъци, боб, дребни бозайници и растителни материали. Една заплаха, пред която са изправени, е опустиняването, което често води до загуба на местообитания. Други заплахи включват човешки смущения и незаконен лов.

Джакана с фазани

Факано-опашната жакана е част от група птици, наречени джакани. Джаканите са ботуши, принадлежащи към семейството Jacanidae. Те имат широки крака и нокти, които им позволяват да се наслаждават на плуването. Факано-опашните джакани са с дължина приблизително 39-58 cm и тежат между 113 и 260 g. Сред факановата джакана женските са по-цветни и по-големи от мъжките. Местообитанието на птиците е плитки езера. Те се хранят предимно с насекоми.