Местни птици от Либия

Либия направи големи крачки в опазването и идентификацията на птиците. Органите за опазване на дивата природа в Либия пуснаха наръчник, озаглавен „Птиците на Либия“, който съдържа контролен списък на 350-те вида птици, които са регистрирани в страната. Разпределението на птиците в страната се влияе от климата, географията, миграционната система и модела на отглеждане. Много от видовете птици са относително чести, тъй като те са част от екосистемата на страната. Въпреки това, има редки скитници, които не са част от екосистемата на страната. Тези птици може да са мигрирали или разселени в страната. Някои от местните птици от Либия се разглеждат по-долу.

Местните птици на Либия

Рогати гмурец

Рогатият гмурец, научно наречен Podiceps auritus, известен още като славянската гробница, принадлежи към семейството на водораслите птици. Птицата е отличен плувец и водолаз, способен да преследва плячката си под вода. Рогата е малка птица с дължина между 31 и 38 сантиметра и има размах на крилата от 45 до 55 сантиметра. Оперението включва тъмна глава и пухкави кафяви кичури от страната на лицето. Вратът му е червен, с червени очи, а черният законопроект - с бяло. Краката му са поставени към задната част на тялото му. Птицата се размножава в сладководна растителност и снася две яйца. Малките понякога се носят на гърба на възрастния гълъб. В някаква култура, рогатата гълъба се нарича дявол-водолаз или водна вещица.

Пустинно врабче

Пустинното врабче, Passer simplex, принадлежи на семейството на врабчетата. Той е роден в пустинята Сахара, Иран и Централна Азия. Зрелият пуберт е с дължина от 14 до 15 сантиметра и тежи от 18 до 21 грама. Краката му са дълги и бледи в цвят, което придържа в изправено положение. Тя има къса опашка и къс, силен клюн. Езикът има допълнителна кост, която втвърдява езика, когато държи семената. Пустинно врабче не се страхува от човека и може да изгражда гнездата си в кални стени. Храни се със земната растителност и семена, включително зърнени култури. Пустинните врабчета се размножават самостоятелно или в колонии от три до пет гнезда на дърво.

Yelkouan Shearwater

Елкуанската мелница, Puffinus yelkouan, принадлежи към семейството на морските птици Procellariidae. Птицата е с дължина от 30 до 38 сантиметра с размах на крилете от 75 до 90 сантиметра. Той има срязващ полет, както подсказва името, потапяйки се от едната страна на другата върху своето твърдо крило. Когато летите, тя прилича на летящ кръст с крила, държани под прав ъгъл спрямо тялото. Птицата има тъмна горна част и бледи долни части, среден клюн и къса опашка. Елкуанът е безмълвен в морето, но колониите за разплод правят високи нощни повиквания. Гнезди на острови и крайбрежни скали и гнезда в могили, които се посещават само късно през нощта, за да се избегне хищничеството. Елкуанската стърчаща вода претърпява бърз спад поради инцидентния риболов и улова на хищници от инвазивните хищници.

Предизвикателства пред опазването на птиците в Либия

Въпреки постигнатия от либийските власти напредък в опазването на местните птици, тези птици все още са изправени пред заплахи от лов и загуба на местообитания. Повечето ловци използват сложни оръжия, които също унищожават местообитанията на други птици. Мигриращите птици са най-засегнати от ловните дейности. Унищожаването на местообитанията за селското стопанство и заселването на хората също остава заплаха за много от видовете птици в Либия.

Местните птици от Либия

Местни птици от ЛибияБиномно научно наименование
Рогати гълъб

Podiceps auritus
Пустинно врабче

Прохождащ симплекс
Елкуанска стръмна вода

Puffinus yelkouan
черешарка

Coccothraustes coccothraustes
Евразийско криволичене

Jynx torquilla
Чучулига на Темминк

Eremophila bilopha
Малък бутон

Turnix sylvaticus
ливадарче

Saxicola rubetra
сивогуша завирушка

Prunella modularis
Египетска нощница

Caprimulgus aegyptius