Колко вида китове живеят в света днес?

Има 15 вида китове, които обитават големите океани и морета, но най-предпочитат по-студените води и мигрират към умерените за разплод. Тези китове варират по размер от малки до някои от най-големите бозайници на земята. Техните характеристики също се различават по отношение на чифтосване, взаимоотношения, хранене и размножаване. Изследванията на някои от тези китове са задълбочени, но други нямат достатъчно данни. По-долу е дадена обща информация за китовете.

15. Малък кит на десницата

Специфичното наименование на малкия дядов кит е маржът на Caperea и принадлежи към семейството Cetotheriidae. C. marginata е най-малката от всички китове китови. Пигмейският десен кит се храни с крил и копеподи. По дължина този кит е между 20 и 21 фута и тежи между 6, 610 и 7, 720 паунда. Този кит присъства в Южния океан в долните части на южното полукълбо. Данните за поведението и популацията на китовете са ограничени, тъй като остава недостатъчно.

14. Сив кит

Научно наречени Eschrichtius robustus, други имена на този кит включват сивия кит, сивия кит от Тихия океан и сивия кит от Калифорния. Нарича се сив кит, защото този тъмнокожен кит има сиви петна и бяло петно. Сивият кит първоначално преминава под името дяволска риба, защото има агресивно отбранително поведение, когато е застрашено. Зрелият сив кит нараства с дължина 49 фута и тегло 40 тона. Тяхната продължителност на живот е 55-70 години. През годината този кит мигрира между определени места за развъждане и други места за хранене. В момента има три местообитания за сивия кит; в северната част на Тихия океан в Азия, където те са застрашен вид, северна част на Тихия океан в Северна Америка и Средиземно море.

13. Фин кит

Финалът кит, Balaenoptera physalus, има други имена като кит на фенбек и е вторият по големина бозайник след синия кит. Фините китове могат да нараснат до 89.6 фута по дължина и да тежат до 126 тона, но потвърдената дължина и тегло са съответно 85 фута и 82 тона. Рой Чапман веднъж описа кита като красив и тънък кит с формата на състезателна яхта и супер скорост. Другата физическа характеристика е кафяво-сив цвят с бледа долна част. Фините китове се хранят с крил, копеподи, калмари, както и с риба от училище, където живеят в повечето океани на света, предимно умерени и студени води.

12. Гърбав кит

Специфичното име на този кит е Megaptera novaeangliae. Възрастни тежат приблизително 79 000 паунда и измерват 39-52 фута. Те имат дълги гръдни перки и главата има няколко бучки. Тези китове мигрират до 16 000 мили годишно в тропически и субтропични води, където се размножават. Обикновено се хранят с крил и по-малки риби в полярни води и бързо (като използват мазнините) при развъждането. Гърбатите китове имат различно поведение, където мъжете правят сложни звуци, които продължават един час на интервали от 10-20 минути. Те живеят индивидуално, но могат да идват в малки групи, които се разпръскват след няколко часа. Тези групи остават по-дълго заедно, докато се хранят. Гърбати китове се състоят предимно през зимата, докато мигрират към екватора. Полигамните мъже обикновено се борят за жени, където доминиращият мъж получава жената. Гърбатите китове живеят във всички големи океани като Атлантическия, Индийския и Тихия океан.

11. Кит на Bryde

Китът на Брайд е трудно да се разграничи поради неубедителните изследвания. Общата разлика е, че китът Bryde, Balaenoptera brydei, е голям и се среща в умерените и тропическите води на Атлантическия, Тихия и Индийския океан. Китът получи името си от норвежкия дипломат от Южна Африка Йохан Брайд, който създаде първата в страната станция за китолов. Най-дългият кит, който някога е бил уловен, е бил край бреговете на Южна Африка с дължина 50.9 фута. Повечето достигат физическа зрялост при дължина 47 фута. Те имат бяла вентрална страна и сивкава гръбна страна. Китът на Bryde достига полова зрялост между осем до тринадесет години, докато измерва 39 фута. Женските се размножават в едногодишни интервали и кърмят младите до дванадесет месеца.

10. Кит на Едем

Научно наречен Balaenoptera или Sittang, китът на Eden е по-малък от китовете на Bryde и най-често се среща в водите на Индо-Тихия океан. Възрастните са с дължина 37-38 фута, докато телетата са с дължина до 22 фута. Този кит е застрашен вид, фактор, който допринася за недостатъчните данни за определяне на популацията и характеристиките му. Учените смятат, че те достигат полова зрялост на възраст между осем и единадесет, докато са с дължина над 35 фута.

9. Китът на Омура

Китът Омура се нарича още Balaenoptera omurai или джуджето. Както предполагат алтернативните имена, този кит физически прилича на китовете на перките. Някои разлики включват закръгления връх на Омура и един среден ръб. Те растат до дължини от 37.7 фута. Китът на Омура е рядък и няма много информация за неговото чифтосване и диета, но проучванията, проведени близо до Мадагаскар, предполагат, че те са обърнали смукателното хранене. Тези китове се срещат извън бреговете на Шри Ланка, Малайзия, Бразилия, Мавритания, Мадагаскар, Австралия, Китай и Тайван.

8. Sei кит

Научно наречен Balaenoptera borealis, това е третият най-дълъг китов кит и се среща в повечето от световните океани и близките им морета. Китовете Sei обикновено предпочитат дълбоки води и избягват полузатворени водни тела. Те обичайно мигрират към умерените води през зимата и приполярните води през лятото. Те растат до 64 фута дълги и тежат до 31 тона. Тези китове плуват самостоятелно или в шушулки с не повече от шест, обаче, сондата може да бъде по-голяма, когато храната е в изобилие, което обикновено е близо до повърхността. Те се чифтосват по време на зимата в умерените субтропични води и те се размножават в продължение на 10-12 месеца, след което се отбива от 6 до 9 месеца. Женските раждат на интервали от две до три години.

7. Син кит

Научно наречен Balaenoptera musculus расте до 98 фута и тежи около 190 къси тона. Този кит е най-големият бозайник, познат на човека. Китът обикновено е синкаво-сив на цвят с бяла долна страна. Тези китове се срещат във всички океани на земята. Има три подвида на този кит, а именно В. m. Brevicauda (пигъм сини кит), B. m. Musculus и B. m. Indica. Крил е основната диета на кита. Синият кит има дълго тясно тяло с плоска u-образна глава и малък гръбначен перка. Нормалната скорост на движение за синия кит е 12 мили в час, въпреки че те могат да плуват до 31 мили в час за кратки залпове. Сините китове се свързват от късна есен до края на зимата. Периодът на бременността на този кит е от десет до дванадесет месеца. Сексуалната зрялост варира от пет до десет години след раждането и жените обикновено раждат на интервали от две или три години.

6. Черен кит

Другото наименование на този кит е северният кит, научен, Balaenoptera acutorostrata. Те са вторите най-малки китове и се срещат в джуджета. Най-дълго потвърдените видове, които някога са уловени, са от 30, 8 до 33 фута. Повечето достигат полова зрялост, докато измерват 20.2-22.1 фута и 19.8-23.5 фута за мъжките и женските съответно. Те обитават повечето части на Северния Атлантик, включително Бафинов залив, Земята на Франц Йозеф, Нова Земля и Свалбард. Понякога те са забелязани по крайбрежието Ню Джърси, Северно море, залива Хъдсън, Мадейра, Канарските острови и крайбрежието на Испания и Сенегал. Тяхната форма на джудже обитава южното полукълбо, особено в Южна Америка, Океания и Южна Африка. Те достигат полова зрялост от шест до осем години. Женските са безразборни и имат период на бременност от десет месеца. Телетата се отбиват средно шест месеца, като повечето от тях достигат физическа зрялост на 13 години. Тези китове имат средна продължителност на живота до 50 години.

5. Южен кит

Наричан още като Антарктически кит или Balaenoptera bonaerensis, този кит е третият най-малък китов кит и има едно от най-големите популации на китове в световен мащаб. Най-дългият път, който някога е бил открит, е бил 39 фута дълъг, докато най-тежкото открито е 11, 5 къси тона. Те имат изправен гръбна перка, чиста бяла вентрална страна и тъмно сива от гръбната страна. Тези китове се движат в малки групи от по двама или трима души, а понякога и в единични, но макар и рядко, те могат да се движат в групи до шестдесет. Понякога те сегрегират по възраст, пол и репродуктивни състояния. В Balaenoptera bonaerensis се получават различни шумове, включително биодук, хриптене, писъци, щраквания и свирки. Те се срещат в повечето части на южното полукълбо, особено край бреговете на няколко страни от Южна Америка и Африка, както и в Океания.

4. Дясно северноатлантически кит

Научното наименование на десния кит в Северния Атлантик (черният десен кит) е Eubalaena glacialis, което свободно се превежда като „истински кит на леда“. Средно възрастните измерват 43-52 фута и тегло до 77 тона. Тези китове са главно послушни и имат високо съдържание на бълбука, съставляващо 40% от телата им. Те обитават западната и източната част на Северния Атлантик. През зимата те мигрират в близост до бреговете на Флорида и Грузия. Тези китове имат повече от един партньор. Жените обикновено раждат от девет години и имат бременни периоди от една година.

3. Южен десен кит

Южният десен кит (Eubalaena australis) се среща в южното полукълбо. Те прекарват най-много лета в Южния океан близо до Антарктика и мигрират на север през зимата, където те също се размножават. Тези места включват бреговете на Австралия, Аржентина, Нова Зеландия, Южна Африка, Бразилия, Уругвай, Чили, Перу, части от Източна Африка и други места. Физически, те имат или черни или тъмно сиви кожи с коремни петна. Те също нямат гръбни перки, имат мозоли, дълга арка-подобна уста и имат широк гръб. Възрастните могат да растат до 59 фута и да тежат 99 тона. Южните китове имат силни майчински връзки, особено с генни басейни и места, където са родени. Женските понякога кърмят несвързани сираци.

2. Дясно северно-тихоокеански кит

Eubalaena japonica е научното наименование на десния кит в северната част на Тихия океан, който е рядък и застрашен. Физически, тези китове са големи и най-дебелите от китовете на увити. Те са способни на растеж от 49-60 фута и тегло от 110, 000-200, 000 паунда. На E. japonica липсва гръбната перка и те имат сводести челюсти, черни гърбове, циамид по главата и устните и V-образен чучур. Има непотвърдени наблюдения на по-големи и по-тежки E. japonica от записаните измервания. Както повечето китове, E. japonica се храни с копеподи. Тези китове обитават Берингово море, Аляскинския залив и Охотското море.

1. Кълбовиден кит

Научно наречен Balaena mysticetus, китовата глава е тъмно оцветена, няма гръбната перка и има най-голямата уста на всяко животно на планетата. Възрастните могат да тежат 83-110 къси тона и да измерват 46-59 фута. Те обичат арктическите и субарктическите води, като по този начин алтернативните им имена като арктически кит, полярният кит, гренландския кит или руския кит.