Кои птици не могат да летят? Списък на птиците, които са без полет

По-долу сме изброили няколко забележителни птици без полет, макар и очевидно не всички от тези, до голяма степен земно ограничени птичи видове. Други забележителни видове птици, които не са полети, включват емус, реи, някои билки и храсти, гмурци, корморани и различни релси, само за да назовем само няколко.

австралийски щраус

Летещите птици на Папуа-Нова Гвинея, североизточната Австралия и някои други острови на Океания, казуарите са доста известни със своята жестока репутация. Въпреки че не могат да летят, те определено могат да изплашат враговете си с насилствената си природа и скритите си нокти. Съобщава се, че много човешки и животински смъртни случаи са причинени от тези птици. Птиците са всеядни по природа и се хранят с плодове, гъби, насекоми и други видове. Сред трите вида казуари, южната казуара е третата най-висока птица в света и е класифицирана като уязвима от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) поради постоянно намаляващия брой.

КАКАПО

Какапо, уникален вид на папагал без полет, е ендемичен за Нова Зеландия и е почти на ръба на изчезване, класифициран като критично застрашен от IUCN. Фактът, че Какопас са нощни в природата, безлетни и не показват никаква мъжка родителска грижа, ги прави различни от другите папагали по света. Те са и най-тежките сред папагалите и показват системата на чифтосване. От години тези птици са били ловувани от маорските племена от Нова Зеландия за месо и пера. Сладката мускусна миризма, излъчвана от тези птици, доведе до гибелта им, тъй като миризмата лесно раздаваше местата им в горите. Днес, като остават само няколко лица, те са силно защитени от правителството на Нова Зеландия срещу бракониерството.

киви

Киви са местни птици от Нова Зеландия, състоящи се от 5 вида птици, принадлежащи към рода Apteryx. Киви са най-малките сред щраусовите птици, група от безлетни птици, включително щраусите, емусите и други птици. Киви са толкова тясно свързани с културата на Нова Зеландия, че гражданите на страната често се наричат ​​киви. Намерени са 5 вида киви, от които един е критично застрашен, единият е застрашен и двама са уязвими, според Класификацията на IUCN на тези птици.

щраус

Най-големите сред птиците в света, а също и най-бързата земна птица на Земята, са щраусите, които не са летящи птици, принадлежащи към рода Struthio . Тези птици се срещат в Африка, където се срещат в дивата природа и се отглеждат за месо, пера и кожа. Птиците могат да се движат със скорости от почти 70 километра в час и често използват режим на защита. Дивите щрауси са номадски по природа и живеят в групи от 5 до 50 индивида. Тези птици поставят и най-големите яйца сред всички птици по света.

пингвин

Добре харесвани от всички, пингвините са водни, безлетни птици, известни със своите високо развити социални умения и поведение. Тези птици се намират в южното полукълбо, в Антарктика, както и в умерените крайбрежни райони като Галапагос. Императорският пингвин е най-големият вид пингвини, с височина около 3 фута, 7 инча и с тегло около 35 килограма. Пингвините се хранят с водни видове като риби, крил и калмари. Глобалното затопляне и изменението на климата значително намалиха местообитанията на пингвините и през годините те също бяха уловени от хората. Това доведе до бърз спад в популацията на пингвини в много части на тяхното местообитание и обхват.

Патица за пара

Паровите патици включват четири вида патици, принадлежащи към рода Tachyeres, от които всички са без полет, с изключение на един, летящата парова патица. Последният също рядко използва крилата си за летене. Птиците обитават влажни зони в Чили и Аржентина и знаят, че са агресивни в природата с присъща способност да предпазват хищниците с агресивното си поведение.

южно такахе

Тахаке, птица без полет, ендемична за Нова Зеландия, се смяташе за изчезнала, преди да бъде преоткрита през 1948 г. Оттогава птицата е получила защита от правителството на Нова Зеландия и популациите на тази птица са били преместени в някакъв свободен от хищници човек. острови в страната, за да позволи на населението да се възстанови. Към момента IUCN класифицира тези птици като застрашени. Въвеждането на неместни видове в страната, широкото бракониерство и унищожаването на местообитанията са трите основни фактора, отговорни за намаляването на броя на Тахаке в природата.

Weka

Wekas ​​са малки птици без полет на Нова Зеландия, които са с размерите на обикновен домашен пиле. Известно е, че съществуват четири подвида wekas и тези птици се хранят както от части на растенията, така и от безгръбначни. В момента Wekas ​​се класифицират като уязвими от IUCN. Тези птици са плячка на кучета, котки и порове, докато пчелите и плъховете също са жертва на пилета и яйца от вика. Интензивната конкуренция с други животни в нейното местообитание също намалява популацията на weka.

Еволюционни адаптации

Учените винаги са се чудили защо някои птици са се развили, за да загубят летящите си способности. Тези птици или са загубили своите килови мускули, развили са по-големи тела и по-силни крака (щраусови птици), или са променили предните крайници и краката (пингвини). Една хипотеза, която се опитва да обясни причината за такава промяна в птиците, гласи, че тъй като много от тези птици преди това са били населени острови, които са били почти напълно свободни от хищници, природата ги е създала, за да пестят енергия за по-заседналия живот в родния си хабитат. Птиците развиват и други способности като скорост на сушата, за да спасят бягството, когато е необходимо. Този трик на природата би се справил добре, ако човек не е пристигнал на такива острови със своите животни.

Заплахи за птиците без полет

Човешките дейности вече са довели до изчезване на три забележителни вида птици, които не са летяли, а именно додото на Мавриций (на снимката), моасите на Нова Зеландия и птиците-слонове на Мадагаскар. Както е видно от горепосочената информация, повечето от нелетните птици, които оцеляват днес, са в опасност от изчезване в близко бъдеще, ако не се предприемат подходящи мерки за ограничаване на тяхното ловуване и унищожаване на местообитанията. Днес много от тези птици са получили защитен статут от правителствата на страните, към които принадлежат. Все пак, има съобщения, че тези птици са незаконно бракониерски и те също продължават да страдат от загуба на местообитания и неблагоприятни човешки дейности на сушата.