Къде живеят жирафите?

Жирафите са уязвими африкански бозайници, известни с това, че са най-високото животно на земята и най-масивното дъвчещо животно. Жирафите принадлежат към семейство Giraffidae, чийто най-близък роднина е окапи, чието естествено местообитание е североизточният регион на Демократична република Конго. Дългият врат на жирафа е едно от най-отличителните черти на животното и им позволява да достигат до различни източници на храна, разположени високо на дървета. Жирафите също имат уникален спот модел, уникален за всеки. В един момент имаше осем вида жирафи, но седем изчезнаха. Единственият жив вид на жирафа има девет подвида, разпръснати из африканския континент.

Подвид на жирафа

Днес жирафи се намират в Нигер, Чад, Судан, Камерун, Централна Африканска република, Южен Судан, Етиопия, Уганда, Кения, Сомалия, Замбия, Намибия, Зимбабве, Мозамбик, Ботсвана и Южна Африка. Всеки от деветте подвида на жирафи има свой собствен географски обхват сред списъка на страните по-горе.

Графичен жираф

Един от най-известните видове жирафи е мрежираният жираф, който обитава Африканския рог. Естественият му ареал се простира в три страни, сред които Кения, Сомалия и Етиопия с население от 8 500 диви индивиди. Поради ниското население, мрежираният жираф се счита за уязвим, тъй като различни организации сътрудничат за увеличаване на населението.

Животът на Ротшилд

Жирафът от Ротшилд, с население от около 1671 диви индивида, е един от най-застрашените видове жирафи. В момента местното население е ограничено до две държави - Кения и Уганда. Те предпочитат саваните и горските райони с някои от най-добрите места, където да ги видят в дивата природа на Националния парк на кенийския езеро Накуру и националния парк на Угандийския водопад Мърчисън Фолс.

Западноафрикански жирафи

Западноафриканският жираф е застрашен подвид от жирафи, който обитава района на Сахел в Западна Африка. Подвидът е уникален поради своите петна, които са с по-светъл оттенък от другите жирафи. Западноафриканският жираф някога е заемал обширна територия в цяла Африка, но населението е намаляло до 400 души. Стадо, разположено в югозападната част на Нигер, е единственото самоподдържащо се стадо в световен мащаб.

Нубийски жирафи

Нубийският жираф е уязвим подвид на изчезналия жираф в три страни, където някога е бил преобладаващ в Еритрея, Демократична република Конго и Египет. В момента населението на нубийските жирафи присъства в пет държави в Субсахарска Африка, включително Судан, Уганда, Южен Судан, Кения и Етиопия.

Южноафрикански жирафи

Южноафриканският жираф също се нарича жираф на нос и има обхват, обхващащ нации в южната част на Африка от Мозамбик до Южна Африка. При 31 500 диви индивиди популацията на южноафриканските жирафи е по-значима от другите подвидове.

Анголски жирафи

Има около 13 000 диви анголски жирафи, обитаващи нейното местообитание, което обхваща четири южноафрикански държави Намибия, Ботсвана, Зимбабве и Замбия. В плен има около 20 анголски жирафи.

Родезийски жираф

Родезийският жираф живее само в една държава - Замбия. Има около 550 лица, всички от които живеят в долината на Южна Луангва. Никакви родезийски жирафи не живеят в плен.

Кордофан Жираф

Жирафът Кордофан е подвид на жирафа с дива популация от около 2000 индивида. Подвидовете са сравнително по-малки от другите видове жирафи. Те се срещат в Централноафриканската република, в южната част на Чад, в Северен регион на Камерун и вероятно в Судан.

Опазване на жирафите

Глобалната популация на жирафи се оценява на 80 000 души, които са значителен спад в сравнение с населението от 1999 г., състоящо се от 140 000 души. Организацията за опазване на жирафите е една от многото организации, работещи за осигуряване на увеличаване на световното население.