Къде живеят лемурите?

Лемурите са примати с характеристики, подобни на природата на маймуни и маймуни. Те не са нито маймуни, нито маймуни, въпреки че изглеждат подобни. Те принадлежат към семейството на Lemuridae, което се състои от 105 вида с вариращи размери. Лемурите се класифицират в различни класове, като сив лемур на мишките, златисто-коронован сифака, сифака на койрел, черен лемур, Ай-Ай, Индри и лемур с пръстен-опашка. Най-често срещаният пръстен-лемур е малък по размер тяло, черно-бяла ивица. Това е най-интелигентният от лемурите, които могат да се обучават в зоологически градини и животински паркове и могат да бъдат наречени от сигнала на треньора да дойдат по този начин невероятно привличане на голям брой туристи към техните дестинации. Индри е най-големият по големина от тях растат до 90см със средно тегло от 7-10 кг. Мишата лемур на мадам Берта е най-малката от всички, които растат до 11 см дължина и средно тегло от 1 унция.

Местообитание и разпространение на лемурите

Лемурите са адаптирани към различни условия на живот и най-често заемат сухите широколистни гори, дъждовни гори, влажни зони, тропически гори, гори на източното крайбрежие, планини и бодливи гори на Мадагаскар. Лемурите се срещат само на Мадагаскар и части от островите Коморо край бреговете на Мозамбик в Африка, което ги прави един от най-застрашените видове в света. Те прекарват по-голямата част от времето си на дървета и на земята, когато търсят храна. Те могат лесно да се адаптират към различни климатични условия, поради което се разпространяват в тропическите гори и в сухи и горещи зони.

Лемурите могат да бъдат намерени във висока концентрация в обрасли дъждовни гори. Това се дължи главно на богатата доставка на храна през по-голямата част от годината в такива среди. Когато има недостиг на храна, тези примати могат да оставят тропическите гори в други райони, където има изобилие от храна. Увеличението на населението е високо, когато има достатъчно храна и ниска, когато има суша. Като цяло, лемурите могат да бъдат намерени на много различни места, което прави трудно да се знае точно колко са в даден регион или област.

Заплахи в сегашното им местообитание

Изчислено е, че 90% от видовете лемури са застрашени, критично застрашени или уязвими. В по-голямата си част това е било причинено от загуба на естествено местообитание, тъй като хората посещават тропическите гори. Политическата криза в Мадагаскар и престъпленията, свързани с околната среда, доведоха до бърза загуба на тропически гори, които служат като естествено местообитание за над 100 лемурни вида. В резултат на това през последното десетилетие е имало спад на населението на лемурите. Поради високите нива на бедност сред местните жители на Мадагаскар, някои са прибягнали до изсичането на дървета, за да създадат пространство за култивиране. Това заедно с незаконната търговия с твърда дървесина доведе до масово унищожаване на тропическите гори.

В допълнение, лемурите се ловуват за месо от местните жители. Нещо, което никога не се е случвало в миналото, но въпреки това се е превърнало в тенденция в последно време. Това намалява усилията за опазване, които виждат, че броят продължава да намалява от деня. Много чуждестранни правителства и организации също са оттеглили средствата си за опазване, което създава ново предизвикателство за предотвратяване на изчезването на тези прекрасни примати.