Къде живеят хамстерите в дивата природа?

Много деца, които растат на места като Канада и САЩ, са имали опит да се грижат за хамстер, вероятно дори като първия си домашен любимец. Но откъде идват тези привлекателни малки същества? Къде живеят в дивата природа?

История на хамстера

Първите известни диви хамстери могат да бъдат проследени до страни като Сирия, Белгия, части от северен Китай, Гърция и Румъния. Като живеят сами в пустинята, тези малки гризачи са правили домовете си в топли, сухи места, като близо до пустини и пясъчни дюни.

Според везинарната медицинска асоциация на Луизиана хамстерите, транспортирани от Сирия до САЩ през 1936 г., станаха известни като някои от първите домашни видове хамстер. Интересното е, че думата хамстер произлиза от немската дума „hamstern“, което означава да се съхранява. Това е подходящо описание на начина, по който тези малки същества нахранват храна не само в домовете си, но и по отношение на начина, по който влагат храна в торбички по бузите си.

Характеристики на хамстерите

Подобно на други гризачи хамстерите се характеризират с малки тела, къси опашки и малки уши, а кожата им е в голямо разнообразие от цветове и нюанси, включително черно, жълто, бяло, кафяво, сиво или смес от тези цветове.

Понастоящем има около двадесет и четири вида хамстери, които се различават по размер. Европейските сортове, например, могат да бъдат с дължина малко повече от 13 инча. На противоположната страна на спектъра така наречените джуджета могат да растат само на два до четири инча. Видовете, които най-често се купуват като домашен любимец, сирийският / плюшено мече / златен сорт хамстер, обикновено достигат около шест инча дължина.

Хамстерите могат да бъдат нежни по природа, но е известно, че хапят особено, когато се стреснат или неочаквано се събудят. Малките гризачи трябва да се справят и с лошото зрение, което ги принуждава да разчитат на обонянието си, което се използва, за да вдигне миризмата от техните ароматизирани жлези, разположени върху гърбовете им.

Поведение на хамстерите

Като нощни животни хамстерите предпочитат да бъдат активни през нощните часове. Дивите хамстери копаят поредица от тунели, които им осигуряват достатъчно пространство, за да прекарват по-голямата част от времето си. Тунелите също служат за съхранение на храни и среда, достатъчно голяма за развъдни цели. Живеенето под земята също осигурява малките гризачи с по-ниска температура в иначе горещ климат. Когато стане прекалено студено, дивите хамстери ще изберат да спят зимен сън в своите внимателно изградени тунели.

По отношение на взаимното общуване някои видове хамстери, като джуджето, са социални, докато други, като сирийците, са териториални и предпочитат да бъдат сами.

Диета от хамстери

В дивата природа хамстерите се хранят с диета, съставена от малки животни като жаби, гущери и различни насекоми.

Опазване на хамстерите

В Сирия дивият златен хамстер е определен като уязвим за изчезване според Червения списък на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси. Една от основните причини за този статус е човешката намеса в естествените местообитания на хамстери.

Важно е да запомните, че домашният хамстер не може да оцелее сам, нито да се върне в дивата природа.