Къде живеят чинчилите в дивата природа?

Чинчили са малки животни, подобни на гризачи, които са родени в Андите в Южна Америка. Животните принадлежат към семейството Chinchillidae заедно с тясно свързани с вискачите. Сред всички сухоземни бозайници чинчилите имат най-плътната кожа. Името чинчила произхожда от племената на Андите, известни като Чинча, които носят гъстата козина на дребните същества.

История на чинчилите

Историята не е била мила към тези бедни, почти беззащитни същества. Документите показват, че те винаги са били търсени сред хората, благодарение на топлата си мека кожа. Към края на 19-ти век животните са били почти изчезнали поради прекомерния лов. В родния си Перу и Боливия животните вече могат да изчезнат. В Аржентина изследователите не успяха да намерят единен екземпляр, въпреки факта, че животното също е родно в страната. В Чили, където те също са местни, е имало грешка, когато хората смятат, че са изчезнали през 1953 г. само за да открият оцелели видове в началото на 2000-те години в региона на Антофагаста.

Характеристики на чинчилите

Освен по-рано обявената гъста и свръх-мека кожа, чинчилите са имали палто, което първоначално е било синьо-сиво на цвят. Неотдавнашните техники на размножаване видяха появата на чинчили с кожи, оцветени в черно, бежово, бяло, сиво или с различни комбинации от тези цветове. Телата са малки и кръгли с огромни уши, подобни на тези на мишка. Опашката е дълга, докато краката им са къси. Средно те растат до дължини от 10 инча, като опашката има дължина до 6 инча. Женските са по-големи от мъжките, като средният възрастен е с тегло между 1 и 1, 5 паунда и средна продължителност на живота от 10 до 15 години в дивата природа. В плен, продължителността на живота може да бъде до 20 години.

Поведение на чинчили

Животните обичат да живеят в малки групи, известни като стада. Чува се може да има между 14 и 100 члена и живее в дупки или пукнатини в скалите. Този номер е идеален за социални взаимодействия, както и за защита от хищници. За защита, животните разчитат на зъбите си, освобождавайки козина, когато се атакуват, и пръскат урина върху хищници. Размножаването се случва два пъти в годината с период на бременност 111 дни.

Диета от чинчили

Чинчили са предимно вегетарианци. Животните са наблюдавани в дивата природа, като се консумират малки насекоми, семена, плодове и листа на растенията. Яденето на собствени изпражнения също е обичайна практика за животните, за да се получат някои важни хранителни вещества. Като домашни любимци, има разнообразие от храни в магазините за домашни любимци, които съдържат всички необходими хранителни вещества. Вода, добавки и сено също са препоръчителни за здравословното благополучие на чинчили от домашни любимци.

Опазване на чинчили

И двете оцелели видове чинчили, Chinchilla lanigera и Chinchilla chinchilla, са класифицирани като застрашени в Червения списък на застрашените видове в IUCN. През 2006 г. дълготрайните подвидове са описани като „уязвими”, като късоопашатите се наричат ​​„критично застрашени”. И двата вида бяха класифицирани като „критично застрашени” през 2008 г., преди статутът им да се върне обратно в „застрашен” през 2016 г. поради усилията за възстановяване на някои места.