Къде живеят Alpacas?

Въпреки че алпаките са открити в Южна Америка, те произхождат от Перу. Те се намират по протежение на подножието на различни планини и високи плата като Андите в Боливия и подножието на западните Кордилера и Кордилера Ориентал. По-малко население живее в Алтиплано и по поречието на река Десагуадеро. С течение на времето те се разпространиха в южноамериканските региони на Аржентина, Чили и Еквадор. В дивата природа алпаките живеят в райони с височина, която варира от 9, 840 до 15, 750 метра над морското равнище. Понастоящем в света има над 350 000 алпака, като най-голямото стадо е в Перу, Аржентина, Боливия, Еквадор и Чили. Няколко алпака се намират в Салар де Уюни близо до хидрографския район на езерото Титикака.

Описание на Alpacas

Alpacas са преживни животни, които са класифицирани като членове на семейство Camelid. Семейството се състои от гуанако, илама, викуна и камила. Възрастните алпака са високи около 3 фута с удължена шия и малка глава. Техните крака имат два пръста отпред и имат меки подложки, което прави лесно за тях да пасат удобно с малко въздействие върху земята. Животните са много нежни, но много любознателни, характер, подпомаган от удължената шия. Има две породи алпака, хуакаи и сури.

Huacayas Alpacas

Huacayas са по-често срещаната порода алпака. Те имат пухкави, крехка коса, която прилича на плюшено мече. Смята се, че видът е живял в природата в постколониалния Перу преди хиляди години. Тяхната адаптация се засилва от по-дебелото покритие на руното, което им позволява да оцелеят в по-високи нагласи на Андите. Тяхният обемист, заоблен вид ги прави да запазят енергия, за да оцелеят в студената среда.

Сури Алпакас

Тази порода формира малцинството в популацията. Техните диви естествени местообитания са в предколумбовия регион на Перу. Тяхната дива адаптация е главно в по-ниско отношение, тъй като не се изисква много дебело руно. Породата Сури се идентифицира с лъскава вълнообразна коса, която от дълго време следователно се отваря свободно към земята.

Опитомяване на Алпакас

Алпаките първоначално са били опитомени от местни индианци близо до Андите. Поради стойността на руното, което покрива телата им, те са били внесени в различни щати в САЩ, Австралия и Обединеното кралство. Понастоящем алпаките се намират по целия свят, където се отглеждат за дългите си лъскави кожи или се държат като домашни любимци. Флисът им се предлага в 22 цвята, поради което фабриките за производство на кърпи ги намират за престижни. Перу е водещ производител и вносител на влакна от Алпака.

Население и опазване

Броят на алпаките е намалял драстично по време на испанската инвазия около 1532 г., поради унищожаването на естествените им местообитания около Андите. Резултатът е миграция на малкото останали алпака нагоре по планината, където те се адаптират много бързо. Те лесно се адаптират към климатичните условия, при които температурите се променят бързо. Алпакас оцелява най-добре в райони с голяма надморска височина, които са влажни и влажни, като тези в северната и западната част на Алтиплано. Тъй като те са тревопасни, те се приспособяват към местата, където расте зелена материя. Тяхната храносмилателна система е разделена на три отделения, като всеки стомах играе жизненоважна роля в превръщането на храната в енергия. Способността им дава възможност да се адаптират към планинските условия, където процъфтява нежна трева. Алпаките са застрашен вид, поради което опазването на естествените им местообитания е приоритет.