Какво е кралят Cheetah?

Кралските гепарди се срещат главно в Африка и са изключително редки. За първи път в Африка са забелязани от британския натуралист Реджиналд Иннес Покок през 1927 г. и той смята, че той е различен и различен вид от типичните гепарди, а по-късно е преобърнал претенцията си през 1939 година., което доведе до объркване.

Външен вид

Царевицата на царя има ивици и петна, които се различават от обикновените гепарди, и това е причинено от един рецесивен ген, който причинява фънкия модел на козината. Цар-гепард има мутация, която показва по-дълга и по-мека кожа в сравнение с типичните видове. Той има следи от разкъсване от вътрешните ъгли на очите им до външните ръбове на устата му като всички останали гепарди. Той е малко по-голям от типичния гепард и има широки ивици, простиращи се от врата му до опашката.

Диета

Кралят на гепарда като типичния гепард са месоядни животни, които ядат бозайници, тежащи около 88 килограма, и ловуват през деня и ядат плячката си веднага. Гепарди ловуват широк кръг от дребни животни, които могат да бъдат зайци, дуикери, гну, стеенбок, импала, куду, спрингбок, бородавки, птици, самур, орикс и други сред малки бозайници. Средно гепармите консумират около 6 до 8 килограма храна всеки ден и понякога могат да отидат без вода до 4 до 10 дни.

репродукция

Мъжките гепарди не помагат при отглеждането на малките. Женските могат да оставят малките да ходят на лов за храна. Майката се движи с малките от място на място, за да ги скрие от хищници. Малките се отбиват на около седем седмици, след което следват майките си, за да се научат как да ловуват и убиват. По-късно те напускат майките си, когато са опитни и добри ловци, за да се грижат за себе си. Женските измамници достигат зрялост, когато достигнат възраст от 20 до 24 месеца, докато мъжете достигат зрялост на възраст от 12 месеца. Женският гепарт обикновено ражда около 9 малки, след период на бременност, който варира между 90 и 98 дни. Въпреки това, средният размер на котилото е около 4, а смъртността винаги е висока за малките.

Заплахи

Кралският гепард се среща най-вече в Африканската савана и особено в Южна Африка. Населението на Cheetah е намаляло с до 90% поради конфликта между човека и животните. Те се нуждаят от огромно пространство на земя, което може да достигне до 57 квадратни мили. Гепардите са изправени пред значителна заплаха от загуба на местообитания поради индустриалната и селскостопанската експанзия и са по-малко способни да съществуват с хора като другите котки като леопарди. Човешките дейности се намесват в навиците на хранене и лова на гепардите. Приблизително 76% от обхвата на гепардите се състои от незащитена земя, и затова те винаги са насочени към животновъдите и фермерите, които защитават животното, въпреки че гепардите не атакуват животните. Смята се, че от 2016 г. в света има само 30 царски гепарди.