Какви животни живеят в Андите?

Андите в Южна Америка минават през седем страни на континента в посока север-юг от Венецуела до Чили. Това е най-дългата континентална планинска верига в света. Андите осигуряват уникална екосистема с богато видово разнообразие. Приблизително около две трети от видовете от Андите са ендемични за региона. От 600 вида бозайници, живеещи в региона, 13% са ендемични по природа. 45% от 600-те вида влечуги, които живеят тук, също са ендемични. Планините служат и като дом на около 1700 вида птици и 400 вида риби, от които почти една трета са ендемични. Тук привличаме някои от най-забележителните бозайници от Андите.

11. Гуанако

Група гуанако в Патагония.

Гуанако е едно от най-често срещаните животни, живеещи в Андите. Този вид камили (Lama guanicoe) е висок около 1, 0 до 1, 2 метра. Гуанакос живее в стада женски със своите поколения, водени от доминиращ мъж. Мъжът защитава групата от натрапници и заплахи. Дебелата кожа на врата на тези животни ги предпазва от атаки от хищниците. Животът на тези животни варира между 20 и 25 години. Правният лов на гуанако е разрешен в някои части в техния обхват. Известно е, че фибри и вълна от Guanaco са с отлично качество.

10. Чинчили

Чинчила в Андите.

Чинчили са местни гризачи от района на Андите в Южна Америка, известни с тяхната кожа, която е втората най-гъста козина сред всички сухоземни бозайници. Тези гризачи имат характер на кръвоизлив и могат да живеят на височини до 14 000 фута. Въпреки че, след като населението на чинчилите е било широко разпространено, днес само Чили има значителна популация от тези животни. Превъзходството за козина е основната причина за заселването на популацията от чинчила. IUCN класифицира както видовете чинчили (дългоопашат шиншила и късоопашата шиншила) като застрашени.

9. Алпака

Алпака в планините на Андите.

Vicugna pacos, по-известен като алпака, е опитомен вид камили, живеещи в Южна Америка. Животните се отглеждат предимно за фибри, които се използват за изработване на трикотажни и тъкани продукти като шалове, чорапи, пуловери, ръкавици, шапки и др. Алпака Huacaya и Suri alpaca са двете породи алпака. Алпаките живеят в стада и пасат на височина между 3500 и 5000 метра. Тези животни се отличават от ламите с по-малкия им размер.

8. Лама

Лама в Андите.

От векове Лама Глама е бил тясно свързан с Андските култури. Това е домашен вид на камили, който служи и за едно животно, и като източник на месо в региона. Ламата може да нарасне до около 1, 7 до 1, 8 m. Животът на животните варира между 15 и 25 години. Ламите са известни като социални животни и мирно съжителстват в големи стада. Те също се хвалят за тяхната интелигентност и са бързи обучаеми.

7. Taruca И Huemul

Хумелус в Аржентина.

Два вида елен, тарука и хуемул живеят в планините на Андите в Южна Америка. По-конкретно, предишното живее главно в Перу и Боливия, докато последните могат да бъдат забелязани в Аржентина и Чили. Тези животни се характеризират с добре изградено, набито тяло с къси крака. Те живеят на големи височини през лятото, но се преместват в защитените долини през есента, където прекарват зимата. Тези елен се хранят с билки, храсти, треви, лишеи и др. Те могат да живеят до около 10 години. Бракониерството, загубата на местообитания, фрагментацията на местообитанията и въвеждането на неместни видове застрашават оцеляването на тези застрашени животни.

6. Жълтоопашата вълнена маймуна

Жълтоопашата вълнена маймуна.

Oreonax flavicauda е ендемичен вид перуански примати. Това е критично застрашен вид, чийто брой е само около 250. Тези маймуни обитават облачните гори на Андите, където стръмните планини, дълбоките клисури и гъстите гори съставляват тяхното местообитание. Те живеят на височини между 1500 и 2700 метра. Поради нахлуването на хората и дейностите за развитие, местообитанието на маймуната е значително намалено и фрагментирано, оставяйки малки, репродуктивно изолирани популации, разпръснати в обхвата на вида. Жълтоопашатите вълнисти маймуни са предимно плодоядни в природата и са едно от малкото животни, които проявяват геофагия или навик да ядат пръст.

5. Огледална мечка

Аспектна мечка или Андска мечка.

Андската мечка или огледалната мечка ( Tremarctos ornatus) е единствената мечка, която живее в Южна Америка. Животното е един от най-големите сухоземни бозайници на Южна Америка. Въпреки че е всеяден по природа, само 5% от храната на този вид се състои от месо. Оцветената мечка обитава широк спектър от местообитания в обхвата си, включително високопланинските тревни съобщества, храсталаците и облачните гори на Андите. Обикновено те се намират на надморска височина над 1 900 метра, въпреки че някои популации живеят на височина до 250 метра. Животните са обозначени като „уязвими“ от IUCN, тъй като загубата на местообитания и фрагментацията на местообитанията застрашават стабилността на мечката.

4. Южноамериканските лисици

Южноамериканската сива лисица.

Членовете на рода Lycalopex са подобни на лисици кучета, открити в региона на Андите в Южна Америка. Най-често срещаната сред шестте вида на тази уникална група от племена е южноамериканската сива лисица. Други включват Андската лисица, лисицата на Пампас, лисицата на Хоари, лисицата на Дарвин и лисицата Сехуран.

3. Гвинея

Морско свинче в Бразилия.

Любимият домашен любимец на много хора по света, а също и важно лабораторно животно, морското свинче произхожда от южноамериканските Анди. Морското свинче е одомаслено от ранния местен южноамерикански народ. Животното заема специално място в народната култура на региона и се използва предимно като източник на храна и за приготвяне на народната медицина.

2. Mountain Tapir

Планински тапир в Еквадор.

Тапирусът или планинският тапир живеят в планините на Андите. Тапирът е вторият най-малък сред петте вида тапири в света и лесно се отличава с дебелия си вълнен козина. Той е признат като основен вид на Андите, където животното действа като ефективен диспергатор на семена. Животните са растителноядни и кръвопускащи по природа.

1. Викуня

Викуня, която пасе с алпака в Чили.

Див вид камили, живеещи в планините на Андите, Vicugna vicugna е национално животно на Перу. Животното е известно със своята вълна, която се произвежда в много малки количества, но е с изключително фино качество. В миналото само на тези от кралските домакинства е било разрешено да носят дрехи от викуни. Понастоящем животните са защитени от лов по закон. Въпреки това, за значителен период в миналото, животните са били ловувани безразборно, което е довело до драстично намаляване на тяхното население до едва около 6000 до 1974 г. След масови усилия за опазване на вида, населението на викуня се е възстановило до около 350 000 души. Животното живее главно в централните Анди с най-голямо население в Боливия. Те живеят на височина от 3200 до 4800 метра. Ниската трева представлява основната им диета. Викунята е срамежлива по природа.