Интересни факти за тъфтинг елен

Туфлингът на елените може просто да бъде описан като малък тип или вид елени, който се разпознава най-вече от видимия си черен черен кичур. Туфтеният елен принадлежи към рода Elaphodus и е ограничен до местообитания само до 4500 метра над морското равнище. Той е единственият жив бозайник, който принадлежи към рода Elaphodus и не е изучаван широко, тъй като живее на големи височини. Има няколко интересни и отличителни факта за тъфтинговия елен, както е описано по-долу.

Среда на живот

Този вид съществува в планинските гори на Мианмар и централните части на Китай. Свитерът обикновено съществува на големи височини и понякога в дъждовни гори. Освен това те съществуват в местообитания, които са в близост до водни обекти.

Физическо описание

Най-забележителната характеристика на тъфтинг елен е неговият зъбен подобен кучешки зъби, които съществуват само при мъжките видове и могат да растат до 2.6см. В тъптен елен липсват горните резци и вместо това те имат твърда подложка, която се използва по време на дъвчене на растителността. Туфтеният елен се характеризира с дългите си врат и крака, които го отличават от видовете мунтяч. Дължината му е около 50-70 сантиметра. Теглото му варира от 17 до 30 килограма. Опашките им обикновено са къси с размери около 10 сантиметра, докато челото съдържа черно-кафява коса с форма на подкова. Мъжките видове са малко по-големи от женските физически, давайки причината защо мъжкият тъфтинг елен защитава пътищата, през които тези видове преминават.

Хранителни навици

Туфтеният елен се храни с листа, клонки, треви, плодове и други видове растения. Те са класифицирани като браузъри и паша. Туфтеният елен натиска долните резци срещу горната подложка, докато се храни с растителността.

Поведение

Туфлингът на елените най-често се среща в единични и понякога по двойки. Освен това те пътуват по фиксирани маршрути в техните местообитания, които винаги са защитени от мъжкия елен. Туфтинг елен се описва като срамежливо животно и затова предпочита да остане на места, които са добре покрити, където е добре адаптиран към околната среда, така че да не се забелязва лесно. Тъй като тъпана елен обикновено са срамежливи през деня, те са склонни да бъдат по-активни през нощта. Веднъж щом това животно е разстроено, тя излъчва шумно като знак за предупреждение / тревожност на другите. Тогава тя бяга, като скача като котка. Докато работи, тя повдига опашката си нагоре, показвайки своята бяла долна част. Черешките елени често се борят за приятели и територия, като използват своите остри кучета като основно оръжие.

репродукция

Туфлингът на елените става сексуално активен между осемнадесетия месец и две години. Обикновено те започват в началото на зимата и в края на есента, поради което раждат в началото на лятото. За една година туфтените елени могат да се размножават веднъж или два пъти (т.е. се раждат един или два прасета). Туфлингът на мъжки елен обикновено лае по време на брачния сезон, за да привлече приятели.