Интересни факти за патагонския Мара

Какво е патагонската мара?

Патагонската мара, известна още като патагонски заек или кави, е голям вид гризачи, за които често се казва, че прилича на кръстоска между заек и елен или друго копитно животно. Това животно расте до дължина между 27 и 30 инча с къса опашка от около 2 инча средно. Неговият външен вид се характеризира с дългите си предни крака, големи уши и мускулести задни крака, които са идеални за подскачане. Краката му също са с различна форма, със закръглена и компактна форма, което ги прави да изглеждат като копита на пръв поглед. Освен това, главата на този вид е удължена с леко заоблена муцуна, подобна по форма на главата на кенгуру. Патагонската мара е покрита с кафяво-сива кожа. Нейната долна част, муцуната и клепачите са покрити с бяла кожа. В плен този вид е бил регистриран до 14 години.

Къде живее патагонската мара?

Патагонската мара е докладвана само в Аржентина. Тук този вид обитава големи, открити пасища и може да бъде открит през значителни пространства на Патагония. Патагонският мара пътува по двойки (тъй като поддържа същите помощници за цял живот) и двете могат да покрият средно около 242 акра. Мъжкият патагонски мара е особено защитен от партньора си и проявява уникалното поведение на маркиране и областта около нея с урината. Тази практика създава територия около женската патагонска мара, която се движи с нея, предпазвайки потенциалните конкуренти или конкуренти. Освен това, сезонът на чифтосване за този вид настъпва между август и януари, като родителите са родени приблизително 100 дни след оплождането. Когато се раждат младите, патагонската мара може да живее в общи канали на до 44 възрастни индивида (или 22 двойки). В рамките на местообитанието си този вид разчита на трева и тревни растения като основен източник на храна, въпреки че също така е записан и като плодове, семена и цветя. Интересно е, че патагонската мара може да консумира своите отпадъци, за да осигури оптимална хранителна консумация.

Заплахи пред патагонския Мара

По-рано популацията на патагонския мара можеше да бъде намерена в много по-голям регион на Южна Америка, простиращ се от района на Патагония в Аржентина до региона на Чили, Tierra del Fuego. Редица фактори допринесоха за намаляване на обхвата на местообитанията; повечето от тези фактори са предимно причинени от човешката дейност. Пример за вредите, причинени от човешката дейност, е увеличаването на броя на проектите за развитие, които са довели до значително разрушаване на местообитанията в целия им оригинален обхват. Освен това, този вид до голяма степен е оценен от хората заради козината, която е желана за домакински предмети като спално бельо и килими за хвърляне на площ. Това търсене на козина е довело до пренаселване на вида, което от своя страна е довело до значително намаляване на популацията. Поради тези фактори и факта, че този вид в момента е изчезнал в някои райони от първоначалния си обхват, IUCN е изброил патагонската мара като почти застрашен вид.