Интересни факти за изчезналия Колос пингвин

Пингвините са животни, които отдавна заинтригуват хората. Преди да се класифицират като птици, за хората беше трудно да разберат точно какви животински пингвини са били, тъй като те приличали както на птица, така и на риба. Пингвините принадлежат към семейството Spheniscidae и са класифицирани като водни птици, които съществуват през последните 50 милиона години. Колосовият пингвин, изчезнал преди около 37 милиона години, беше най-големият пингвин, който някога е съществувал.

Колосовият пингвин

Пингвинът Колос стоеше на невероятна височина от 6 фута и 8 инча от върха на клюна до пръстите си. Вкаменелостта на пингвина Colossus е била открита от учени в La Meseta Formation на остров Сеймур в Антарктика. Вкаменелостите, които бяха открити, имаха две големи кости, едната от крилото, а другата беше тарсометаранс, който е кост, открит в долния крак на птица. Изкопаната е 3, 6 инча, което е по-голямо от средния размер на пингвина. Гигантският пингвин тежеше около 250 килограма, което е два пъти по-голямо от сегашния най-голям пингвин на земята - императорския пингвин.

Интересни факти за Колос Пингвин

Благодарение на огромния си ръст, колосният пингвин може да задържи дъха си за 40 минути наведнъж. Това прави колосния пингвин високоефективен рибар, тъй като може да прекарва повече време под водата, търсеща риба. За да постави този подвиг в перспектива, повечето китове и делфини могат да задържат дъха си само 20 минути. Гигантският пингвин имаше своето естествено местообитание в южната част на Антарктика, където условията бяха по-благоприятни, а снабдяването с храна беше изобилно, това може да е допринесло за големия им брой, тъй като не е имало естествени врагове. Подобно на много други пингвини, Колосовият пингвин останал в големи колонии на юг, където преследвал храна в ледените води и слагал яйцата си на земята. Смята се, че пингвините на Колос са ловували по-голяма плячка, тъй като са били по-големи и се нуждаят от повече храна, отколкото съвременните пингвини, които се хранят с дребни риби.

Изчезване на Колосовия пингвин

Не се знае много за това, което е довело до изчезването на колосалния пингвин. Въпреки това се предполага, че променящият се климат може да е допринесъл за тяхната смърт. Пингвините предпочитат по-студените климатични условия и са ефективно приспособени за това, а когато има лека промяна в климата, може да им е трудно да оцелеят. Друго възможно обяснение е, че те се развиват с течение на времето и постепенно намаляват по размер, за да се придържат към променящия се свят и новия възход на други видове, които или са ги ловували, или се конкурират за ресурси.