Имперският папагал на Амазонка - животни от Доминика

Също известен като sisserou, Amazona imperialis е ендемичен вид птици от Доминика. Изчислено е, че популацията на птицата е около 250 (брой зрели индивиди). Червеният списък на IUCN включва птицата като застрашен вид поради силно ограничен обхват и ниско население. Загубата на местообитания поради замяната на тропическите гори с бананови насаждения, бракониерството за храна и улавянето за търговия с птици от клетките са трите основни причини, които са довели до драстично намаляване на населението на императорския папагал на Амазонка. Въпреки че усилията за опазване са допринесли за ограничаване на нелегалната търговия на тези птици до известна степен, други заплахи за оцеляването на папагалите продължават да съществуват.

4. Физическо описание

Възрастните възрастни на sisserou достигат средна дължина от 48 cm. Женските от този вид тежат около 650 g, докато мъжките тежат средно 900 g. Птиците имат закачен законопроект, мускулест език и зигодактилни крака. Оперението не се различава много между мъжете и жените. Те са пурпурно оцветени и изглежда имат мащабен ефект поради тъмните ресни. Главата, мантията, шията и спекулумът са тъмнолилави на цвят. Крилата са зелени, а карпалът е червен. Бедрата на папагала и отдушника са тъмнозелени на цвят. Опашката изглежда червеникава със зелен връх. Праймерите са черни на цвят.

3. Диета

Имперският папагал на Амазонка има вегетарианска диета, основана предимно на плодове, семена, ядки, плодове, леторасти и други части от местната растителност. Птиците се хранят предимно сутрин и вечер. Птиците предпочитат плодовете на Dacryodes групи растения, R. grandis, L. ternatensis, S. amara, S. globulifera и няколко други. Орехите, растящи на дланите Еутерпе и семената и цветята на C. cymosa, също са любимите храни на папагала.

2. Хабитат и ареал

Имперският папагал на Амазонка е ендемичен за карибската нация Доминика. Тук папагалът се намира в района на Morne Diablotin, където се помещава най-голямата популация от тези птици, националния парк Morne Trois Pitons и централните и северните горски резервати. Към 1993 г. населението на този вид е само 80 до 100. До 2003 г. броят им се е увеличил до 150. Понастоящем населението на императорския папагал на Амазонка е около 230 до 350 индивида. Населението на тези птици, живеещи в Национален парк Морн Диаблотин, е около 100 до 175. Горските резервати обитават около 50 до 75 птици, а националният парк Морн Трой Питън има малко население от около 50 души.

В рамките на малката си територия е установено, че императорският амазонски папагал обитава високопланинските и планинските гори на височини между 600 и 1300 метра. Въпреки това, по време на периоди на недостиг на храна, птиците също се хранят до височини от около 150 m. Видът е изключително чувствителен към модификация на местообитанията и малки промени в местообитанието могат да принудят птиците да оставят своите традиционни места за гнездене и хранене до по-нови места. Имперският амазонски папагал изгражда гнездото си в кухини във високи дървета на гората. Тъй като гнездовите кухини остават силно охранявани от епифити и лози, наблюдението на гнезденето на птиците е трудна задача.

1. Поведение

В sisserou е срамежлив и неуловим в природата и следователно е много трудно да се приближи птицата. Те се намират по двойки или в малки групи до три. Понякога те се намират в компанията на амазони с червени шии, с които споделят своя диапазон. Птиците имат силни крила, които им помагат да летят ефективно. Те са и мощни катерачи. Цветът на техните пера ги прикрива добре в околните зеленина и следователно откриването им става огромна задача. Призивът на тези птици е смесица между трил, крясък и писък.

Имперските папагали на Амазонка са добре известни със своята лоялност към партньора си и се сплот за цял живот. Гнезденето става между февруари и април. Гнездата са построени дълбоко в кариерите на дърветата на дъждовните гори, а женската поставя съединител от две яйца в гнездото. Яйцата се инкубират в продължение на около 28 дни, след което излюпените птици се отглеждат от двамата родители. Обикновено само едно новородено оцелява до зряла възраст и след като е напълно оформено, е готово да напусне гнездото. Птиците не само се хранят за цял живот, но също така се гнездят в една и съща кухина за цял живот, освен ако естествените или причинени от човека фактори не унищожат своето гнездово дърво.