Факти за Бабируса: Животни от Азия

Понякога известен като свинско-елениче, бабирусата е член на семейството на свинете в рода, наречен Babyrousa. Животните съществуват в индонезийските острови, известни като Уоласеа, които включват островите Тогян, Буру, Сула и Сулавеси. Преди това името е използвано универсално за всички членове на рода, но през 2002 г. е имало научно разделение. След промяната, животните от Buru и Sula вече са научно известни като Buru babirusa, докато видът от Северния Сулавеси е известен като Buru celebensis .

Физическо описание

Най-забележителната физическа характеристика на тези животни е дългите и изпъкнали кучешки зъби при мъжете. Тези кучешки криви нагоре и в крайна сметка могат да накажат челата на собственика. Женските понякога имат по-къси кучета или изобщо няма. Сред различните видове има различни характеристики. Например, златната бабируса има пелаж, който може да бъде бял, черен, кремаво злато или напълно златен с черен задник. Тези от северните Сулавеси са склонни да имат къса коса, която може да създаде впечатление за плешивост. Средната дължина на възрастните може да достигне до 3 фута и 7 инча с опашки, растящи до 1 крак. Височината може да достигне 2 фута и 7 инча при падеж, докато средното тегло е между 94, 71 и 220 паунда.

Среда на живот

Тези животни са местни за гореспоменатите острови Индонезия. В Сулавеси те бродят от северния полуостров до южните и югоизточните провинции. Въпреки че е роден в тези части, архипелага Банггай, между Сулавеси и Сула, не е домакин на никакви видове. В момента те живеят предимно в по-високите части на островите, въпреки че преди това са били ограничени до по-ниските части. За предпочитане е babirusas да живеят покрай бреговете на тропическите гори.

В техните местообитания мъжете предпочитат да живеят в самота. Женските и младите са социални и често се срещат в групи до 84 животни. В битка, горните задачи, пронизващи черепа, се използват за отбранителна работа, докато престъплението се делегира на долната челюст. Всички бабусари трябва редовно да смилат бивните си крака върху твърда повърхност. Отказът да се направи това означава, че зъбите ще продължат да нарастват без контрол, докато в крайна сметка не убият собственика.

репродукция

По време на брачния сезон мъжете се борят за правото да се чифтосат. Жените са бременни по време на бременността за период от 150 до 157 дни до раждане. Котилата обикновено имат 1 или 2 прасенца. Падежът е достигнат между една и две години и те могат да живеят до 24 години.

Диета

Подобно на всички видове свине, животните са всеядни. За разлика от други видове свине, обаче, бабирусата не използва своя фъф, за да копае, освен в меки места като блато. Основната диета включва листа, плодове, животински материал и корени. Ядките също са лесно напукани с помощта на силните челюсти.

Запазване

Всички видове от животното са категоризирани като застрашени или уязвими от IUCN. Независимо от това, незаконният лов и прекомерната сеч са застрашили оцеляването на тези животни до момента. Животните имат този статут от 2010 г. насам.