Факти на канадския рис: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Канада е известна с големите си елени, свирепи мечки и различни видове птици. Все пак, едно от най-големите съкровища трябва да бъде канадският Lynx, който е уникален и красив коте. Канадският Lynx е средно голяма котка, принадлежаща към семейство Felidae. Разпознат за дългите си уши, които се разпалват в точки, дебела сива козина и късата му опашка, подобна на тази на малка риза, макар че и двете не трябва да се бъркат. Канадският Lynx е по-опасен хищник и малко по-голяма котка, отколкото Bobcat. Застанал между раменете с височина от 48 до 56 сантиметра, с дължина от 76 до 110 сантиметра и тежащ от 8 до 11 килограма, той е един от най-големите котки, който се простира през канадския север и части от Съединените американски щати.

Диета

Тъй като те се разпространяват в относително голяма част от Северна Америка, диетата на канадския рис се променя според местоположението. Основната храна на Lynxes в Канада и Аляска се състои в голяма степен от зайчето за снегоходки, което се намира в много по-голям брой в тези северни климат. За риси, живеещи на юг, те ще ловуват всичко - от мишки, полевки, глухари и птици до червени катерици и малки птици. Канадският рис е самотно животно и ловува сам, като преследва плячката си. Тяхната обичайна диета със снегоходки означава, че те трябва да са ловки и бързи ловци, за да убият уклончивата си, богата на протеини плячка.

Хабитат и ареал

Където идва тяхната плячка, следва Рис и като такива повечето канадски рисета се разпространяват там, където може да бъде намерен заекът на Снегоходката. Тези райони често се срещат в гъсти бореални гори, както и в открити гори и по скалисти планини. Въпреки че Lynxes могат да бъдат намерени в Северна централна САЩ и Аляска, около 95% от населението на канадския рис е открито в Канада, където те са местни видове. Тяхните дебели палта им позволяват да се справят със студените зимни температури там, а широко разпространените им лапи улесняват ходенето по снега, без да потънат. Според Международния съюз за опазване на Червения списък на застрашените видове в природата, канадският рис е класифициран като вид "най-малко грижа", въпреки че населението им е застрашено в определени региони, особено в Съединените щати.

Поведение

Канадският Lynx е ловец на нощ, а големите им очи и изключителният слух помагат на този хищник да улови плячката си. Въпреки че са достатъчно бързи, за да избягат от малък заек, те не са известни със скоростта си. Вместо това, канадският Lynx е подъл ловец, който тайно преследва плячката си до няколко часа. Общите врагове на канадския Lynx включват Cougars, Wovles и Coyotes. Понякога Lynxes и други хищни животни ще се бият, ако влязат в контакт един с друг, което често не свършва добре за канадския Lynx, който често е по-малкият от двамата бозайници. Ловците също представляват заплаха за Lynxes, тъй като техните красиви кожи се ловуват, за да бъдат превърнати в топ доларови кожи в модната индустрия.

репродукция

През по-късните зимни месеци за много диви животни започва сезонът на чифтосване, а този на канадския рис започва след завръщането на топло време. Развъждането продължава само за кратък период от време за канадския Рис, като приблизително обхваща месец април в повечето части на техния обхват. Веднъж бременна, жените канадски рисета ще произвеждат между 1 и 8 котенца в размер след бременност от 63 до 70 дни. След 10 до 17 дни от раждането котенцата най-накрая ще отворят очите си и ще започнат да вървят от 24 до 30 дни. На 5-месечна възраст те са отбити от майчиното мляко и започват да ядат твърдо месо, за да посрещнат енергийните си нужди. След този период отнема около 23 месеца, докато Lynxes напълно узреят при възрастни.

Препоръчано

Какво е климат?
2019
Къде са крайбрежните планини?
2019
Какви са най-големите индустрии в Ирландия?
2019