Факти на акула от Hammerhead - Животни от океана

Акулите с чук са отлични хищници, принадлежащи към ордена Carcharhiniformes и семейство Sphyrnidae. Членовете на това семейство акули имат уникални структури на главата, които образуват цефалофил с форма на чук (Т-образна форма), които имат различни функции, включително усещане, маневриране с вода и манипулиране на плячка. Това семейство има два рода; Eusphyra и Sphyrna . Hammerheads са далечни роднини на средата на терциера carcharhinid акули. Днес видовете от чука включват Eusphyra blochii , Sphyrna coron , Sphyrna gilberti , Sphyrna lewini, Sphyrna media, Sphyrna mokarran, Sphyrna media. (Голям чук) , Сфирна тибуро (Боннедхед) , Сфирна тудес (Smalleye hammerhead) и Sphyrna zygaena . Поради небиващия характер на чукчетата, повечето от видовете са изчезнали, особено от риболовни дейности. Тази статия обхваща общите характеристики, поведението и диетата на цялото семейство Sphyrnidae.

5. Физическо описание

Средно, дължината на акулите с чук варира от 3 до 19.7 фута; най-малкото от това семейство тежи 6, 6 кг, докато най-голямото, което някога е виждало, е било 1278, 7 кг. Повечето от членовете са сиви на цвят и имат някакъв зеленикав оттенък с бели кореми. Този цветови баланс позволява на акулите да се съчетаят перфектно с океана, тъй като разглеждане на плячката от дъното няма да го види да се промъкне за храна. Цефалофилът странично се простира навън, като по този начин дава на акулата форма на чука и като сензорен орган, способността лесно да забележи електрическото поле, създадено от плячка или заплахи от километри. Всички акули с чукчета имат прекалено малки усти, в сравнение с други акули, разположени в дъното на цефалофила със зъбци с назъбени триъгълници. Чукчетата имат широки очи върху външните краища на чука, приспособени да дават по-широк и по-добър визуален обхват в сравнение с други акули. Очите могат да се въртят за 360-градусово зрение и едното око може да види по-долу, докато другото вижда едновременно, но позиционирането на очите създава сляпо петно ​​пред носа. Ноздрите се разширяват допълнително, увеличавайки способността им да следват аромата и намират плячка. Други характеристики включват две високи гръбни перки с различни размери. Повечето от тях имат продължителност на живота между 25 и 35 години, въпреки че понастоящем наблюденията сочат, че все повече и повече от това семейство акули живеят повече от 35 години.

4. Диета

Акулите с чукчета често са самотни ловци, плуващи близо до дъното на океана, и изучават поведението на плячката преди да удрят с помощта на електрорецепторите си. Т-образните глави на тези месоядни животни са важни за определяне и отслабване на техните цели, което включва по-малки костни риби, калмари, октоподи, ракообразни и скатове, които са най-любимото им ястие. Общото убеждение е, че те ловуват по-малка плячка заради малките си уста. Някои по-големи видове, като Голямата чукова глава, практикуват канибализъм, тъй като ядат други по-малки чукове и собствените си млади. Засиленото зрение и рецепторите на главата са полезни като “метални детектори” и помагат на акулите да открият скатове, които се крият под пясъка на дъното на океана. С подобрено зрение и мирис, комбинирани със способността да правят внезапни резки завои, като същевременно поддържат равновесие, чуковете лесно улавят дори и най-неуловимата плячка.

3. Хабитат и ареал

Акулите с чук се намират в топлите тропически води по континенталните шелфове и крайбрежията на света; те обикновено мигрират в по-студени води през лятото и по-топли води през зимата. Те живеят в мезопелагичната зона и малко по-дълбоко (до 80 метра дълбочина), но понякога се намират в много плитки, солени води. Големият чук обаче живее изцяло в дълбоки води. Масивни училища с чукчета се скитат близо до остров Кокос в Коста Рика, остров Малпело в Колумбия и Молокай на Хавайските острови, както и край бреговете на източната и южната част на Африка. Когато има топла околна среда Ел Нино, тези акули обикновено се разпространяват в училищата, за да покрият стотици мили.

2. Поведение

Точно като техния различен външен вид, чуковете не споделят всички социални и поведенчески черти на други акули, тъй като не действат агресивно към човешките същества, а само стават отбранителни или атакувани, когато се провокират. Рядко те атакуват без предупредителни сигнали и са безопасни за водолазите. От всички видове само големият чук е опасен за хората. Само няколко атаки от това семейство акули са записани в продължение на много години. През деня те плуват в училища (най-вече между 100 и 500 члена), но вечер стават самотни ловци. Самостоятелният лов работи в тяхна полза, тъй като увеличава камуфлажа и елемента на изненада. Близкото наблюдение показва, че всяко училище има социален модел на господство според възрастта, пола и размера. Освен това, да бъдеш в училище през деня им дава сигурност в брой, като по този начин се предпазва от по-големи хищници. Поведенческите анализи показват, че тези видове мислят и действат като индивиди, а не като група.

1. Размножаване

Женските чукчета играят „трудно да се получат“ чрез плуване в училище, като по този начин имат сигурност в цифри, за да изберат предпочитани мъже за чифтосване. Следователно, туристите от акулите обикновено пътуват до Големия бариерен риф или остров Галапагос, за да станат свидетели на това явление. По време на чифтосването, мъжката акула избира жена от училището, бие я, докато тя се предаде, след това вмъква клапира в яйцепровода за прехвърляне на сперматозоиди и оплождане. Всички чукчета произвеждат веднъж годишно чрез вътрешно оплождане, като потомството се развива в телата им (живородени). Размерът на потомството зависи от теглото и дължината на майката. Бременните акули имат период на бременност от 8-10 месеца и в крайна сметка раждат между 20 и 50 меки малки с дължина около седем инча и кръгли глави. По време на периода на бременност развиващите се ембриони се хранят чрез жълтък. Когато раждането се приближава, обикновено през пролетта или лятото, женските се придвижват към плитки топли води, където има минимална вълнова активност. След раждането чуковете не дават родителска грижа на малките, които се събират в топла вода до такова време, че могат да се защитят и да се грижат за себе си.