Дали малкият Додо е на ръба на изчезване?

Малкото додо е гълъб, който е фабричен за Самоа. Той притежава сходства с изчезнала птица, известна като додо. В резултат на това е типично малкото додо и додо да бъдат наричани братовчеди. Последното в света додо почина през 1600-те. Той загина на остров Мавриций, който беше неговото естествено местообитание. Други имена за малкото додо са „Манумеа“ (използвано от местните жители) и Didunculus strigirostris (използвани от изследователите). Някои учени кръстиха малката додо като додел. Колкото и красиво да звучи, малкото додо е на ръба на изчезване. Според проведени проучвания съществуват само около 200 малки додо. Малкото додо е националната птица на Самоа. Според местните жители на Самоа, птиците са „принцесата” на гората.

Физически характеристики

Малката додо е странна и рядка птица. Всъщност дори намирането на снимки от него е доста голямо предизвикателство, тъй като съществуват само няколко качествени снимки. Въпреки това има информация за особеностите на птицата. Малкото додо е с дължина 12 инча. Неговата глава и гърдите са синьо-сиви, а крилата са със закръглен цвят.

Заплахи за малкия Додо

Има няколко заплахи за оцеляването на тези прекрасни птици. Първото е, че присъствието на хищници като плъхове и котки, които се стремят да ги погълнат. Второ, през годините те са изпитвали загуба на местообитания поради човешки дейности като обезлесяването. Трето, хората незаконно ловуват малките додо. Независимо от правителството на Самоа, което забранява лова на малките додо през 1993 г., хората широко нарушават забраната. В Самоа, малкото месо на додо е девет пъти по-голямо от стойността на пилето. Поради тези причини, броят на малките додо е намалял от 7000 през 80-те години до няколко стотин, които съществуват днес.

Спасяване на малката Додо

Няма малки додо в плен; съществуващите живеят само в дивата природа. В резултат на това съществуват предизвикателства по отношение на тяхното опазване. Първо, тъй като те са много редки, не е лесно да се идентифицират. Второ, дори ако учените заловят една от птиците, никой не знае как да се грижи за тях. Следователно най-добрият наличен метод за опазване е да се насърчат местните жители на Самоа да опазват горите. Това ще гарантира, че птиците имат отлично местообитание. Следователно, те ще възпроизвеждат и умножават своите числа. Изследователите също така трябва да проучат птиците, за да разберат тяхната биология, включително поведението им, хранителните навици, възпроизводството и физическите характеристики. Подобно проучване ще даде възможност на учените да измислят начини за опазване на малкото додо.

Понастоящем Червеният списък на IUCN категоризира малките додо като застрашени. Това обаче може да се промени скоро, ако низходящата тенденция на ниските цифри продължи. Малките додо могат да преминат от категория „Застрашени” към „Критично застрашени” или още по-лошо от категорията „Изчезнал”. Така се призовава да се запазят малките додо и да се избегне тяхното изчезване.