Четирите вида Godwits, живеещи в света днес

Godwits са мигриращи птици от рода Limosa, принадлежащи към семейство птици Scolopacidae от ордена Charadriiformes. Птиците мигрират от своите гнездови находища в северните части на Европа, Азия и Северна Америка на юг. Един от видовете божества притежава рекорда за летене без прекъсване за най-дълго време. Птиците имат дълги сметки, които улесняват храненето им. Кучешките и прислужниците приличат много на боговете. Въпреки това, леко обърнатите или правите банкноти на богините помагат да се различат от тези, които имат сметки с форма на полумесец. По-дългите крака на боговете също помагат да се идентифицират срещу тях.

4. Черноопашат Godwit

Черноопашатия бог, limosa limosa.

Limosa limosa е богат вид, чийто обхват се простира от Исландия през Европа до Централна Азия. Птиците зимуват далеч на юг като Индийския субконтинент и Австралия. В рамките на гнездовия си район, птиците могат да бъдат открити във влажни ливади, мочурища, брегове, брегове на езера и мочурища. Те обикновено предпочитат да живеят във вътрешността и в близост до сладководни местообитания. Птиците имат тъмно сиво-кафяво зимно оперение, но по време на размножителния период гърдите, шията и главата имат оранжево оперение. Смъртоносното бяло и черно крило е ясно видимо по време на полет. Цветът на сметката също варира между сезоните. През зимата сметката е розова в основата и тъмна на върха, докато в размножителния сезон сметката е жълтеникаво до оранжево розова в основата, докато върхът остава тъмен в цвят. Краката са дълги и синьо-сиви на цвят. Трите подвида на тази птица са L. l. limosa, L. l. islandica и L. l. мелануроиди . Птиците са били широко ловувани в миналото и Франция продължава да ловува този вид в голям брой дори и днес. По този начин, тези птици са класифицирани като “Близки заплахи” от IUCN.

3. Hudsonian Godwit

Hudsonian godwit.

Limosa haemastica е видов вид, който се размножава в Аляска, Северозападна Канада и залива Хъдсън. През зимата птиците мигрират на юг към южната част на САЩ и Централна Америка, а някои се отклоняват в Европа, Южна Африка и Австралия. Худсонските богомолки имат петнисти кафяви гърди и кестеняви части. Клюнът е розов и тъмен на върха. Краката са дълги и синкаво-сиви. Опашката е бяла и опашката е черна. Дължината на вида е между 370 и 420 mm. Птиците гнездят на земята в блатисти области и се хранят предимно с ракообразни и насекоми.

2. Годината с опашка

Limosa lapponica.

Limosa lapponica е птица, която се гмурва в арктическите брегове и тундрата на Северна Азия, Скандинавия и Аляска. Птиците мигрират до по-топлите тропически и температурни райони до Австралия през зимата. Те държат рекорда за извършване на най-дълготрайна миграция и най-дълга миграция без хранене сред всички видове птици в света. Дължината на бариерата е между 37 и 41 см от сметката до опашката. Птиците имат розов цвят в основата и тъмен на върха. Гърдите и долните части на птицата показват тухлено-червено оперение по време на размножителния сезон и белезникаво оперение през зимата. Гърбът е петна сиво. Синьо-сивите крака са относително къси по размер. Отсъствието на бели крила и наличието на преградена опашка разграничава вида от черноопашатия. Птиците се хранят с ракообразни, насекоми и водни растения. Те строят гнезда за чаши в мъхеста растителност и двамата родители инкубират яйцата. Птиците имат три подвида: L. l. lapponica, L. l. menzbieri, и L. l. baueri. Блакираният Godwit е вид "Близо до заплаха".

1. Мраморна Годуит

Limosa fedoa.

Limosa fedoa е най-големият вид, който се размножава в западните канадски прерии и част от региона на Великите равнини на САЩ. Птиците мигрират към по-топли места за зимуване. Бреговете на Калифорния, Мексико, Мексиканския залив и части от Южна Америка служат за зимуващи места на тази птица. Мраморният бог варира от 40 до 50 cm. Телесното тегло варира между 240 и 520 g. Птиците имат тъмна, петна и бледокафяви части и гърди. Хълбоците и гърдите също имат тъмни решетки. Дългият розов цвят е тъмен към върха. Косматите крака са синьо-сиви. Птиците се хранят с насекоми и ракообразни, а понякога и с водни растения и могат да се наблюдават в кални пластове, плажове и блатисти местообитания. Загубата на местообитания и ловът са намалили популацията на тези птици, но тъй като видът е все още широко разпространен, той все още се признава за вид “най-малко грижа”. Има два подвида на мраморния бог: L. f. beringiae и L. f. fedoa .