Четирите съществуващи вида планински тукан са открити в Андите

Планинските тукани са род птици от семейството Ramphastidae, които обитават влажните гори в планините на южноамериканските Анди. Те принадлежат към рода Andigena . Обхватът на тези птици се простира от Венецуела до Боливия. Те са известни със своята жизнена визия. Всички птици от този род имат синьо-сива вентрална повърхност и маслинено-кафява гръбна повърхност. Те също така имат червен отдушник, жълто оцветени задници и черна корона.

4. Сиви гърди Тукан

Планински тукан в сиво гърди в Еквадор.

Андигена хипоглака е планински тукан, който обитава влажните гори в планините на Андите. Обхватът на този вид включва Колумбия, Еквадор и Перу. Намерени са два подвида: A. h. hypoglauca и A. h. lateralis . Първият варира от централна Колумбия до източна Еквадор. Обхватът на последния започва в източна Еквадор и се простира до централната част на Перу. Птиците могат лесно да се различат от цветните им клюнове, които са оцветени по различен начин в горната част (червено и черно) и основата (жълто-зелена). В основата на човката има и маркировка с форма на отпечатък. Останалата част от тялото е кафяво оцветена и е отделена от черната оцветена глава със сива яка. Птиците живеят високо на дърветата, но също и до земята в основата на дърветата за хранене. Често се срещат с други групи птици, като танагери, дроздове и др.

3. Планината Тукан с черна цена

Нигристрисът Андигена е планински тукан, който живее във влажните гори в планините на Андите. Обхватът на този вид птици се простира от южната част на Венецуела през Колумбия и Еквадор до северната част на Перу. Има три подвида от тази птица, от които само номинират подвида, A. n. nigrirostris, има напълно черен клюн. Другите два подвида са A. n. spilorhynchus и A. n. occidentalis . Гърлото на птицата е бяло. Птиците често се наблюдават в дървесните навеси за хранене по двойки или в малки семейни групи.

2. Платена планина Тукан

Платен тукан.

Andigena laminirostris се намира в планините на Андите, където живеят в влажните планински гори на планинския пейзаж. Предпочитат местообитания, които имат богат растеж на мъхове и бромелии. Типичната надморска височина на техните местообитания варира от 1200 до 3, 2000 метра и понякога може да се забележи на височини до 300 метра. Обхватът на птиците се простира от югозападна Колумбия до централна Еквадор. Дължината на птиците варира между 46 и 51 cm и теглото им варира от 275 до 355 g. Плодовете съставляват по-голямата част от диетата на тези птици. Съобщава се, че през зимата мигрират към по-ниските склонове в групи от около 25 птици. Малкият обхват на видовете прави птиците силно податливи на заплахи от човешка дейност. Птиците се разпознават като “Близки заплахи” от IUCN. Загубата на местообитания, причинена от премахването на горите за дърводобив, селско стопанство, минно дело и др., И улавянето на птици за незаконна международна търговия с птици от клетки, са основните фактори, влияещи върху намаляването на популацията на този вид.

1. Качулка планина Тукан

Andigena cucullata е планински тукан, който обитава влажните гори по склоновете на Андите. Тези птици са силно неуловими в природата и въпреки малкия обхват, простиращ се от Югоизточна Перу до централна Боливия, птиците рядко се наблюдават в дивата природа. Възможно е също птицата да мигрира от по-високи към по-ниски височини. Птицата е оцветена ярко с жизнено зелено-жълт клюн, който е с черен връх. Основата на човката показва черна овалоидна маркировка.