Четири вида лъвски тамарини

Lion tamarins са група от четири вида нови маймуни в света, ендемични за бразилските дъждовни гори, разположени в източната част на страната. Четирите вида включват тамарин от златен лъв, златисто-оглавен лъвски тамарин, черен тамарин от лъв и тамаринът superagui lion. Лъвските тамарини лесно се разпознават от тяхната кожа, която прилича на името на лъва. Козината им е златна, черна или комбинация от двете. Лъвските тамарини са дървесни и дневни животни. Лъвските тамарини са изправени пред постоянни заплахи в своето местообитание поради намаляващия размер на тропическите гори, което прави повечето от тези видове застрашени или критично застрашени. Лъвските тамарини са социални животни, живеещи в семейни групи от доминиращ мъж или жена и младежи. Тези групи се състоят основно от гнездящи двойки (съществуващи в полиандрична, моногамна и понякога полигамна връзка) и техните поколения. И мъже, и жени от групата участват в отглеждането на младите. Поради обширните си навици за хранене, лъвските тамарини играят решаваща роля в разпръскването на семената на растенията, на които се хранят. Лъвските тамарини са всеядно хранене с растения, както и с животни като насекоми, змии, охлюви, гущери и жаби. Техните хранителни навици могат леко да се различават от един вид в друг. През нощта лъвските тамарини спят предимно в дупките на дърветата. Те могат да маркират дупките си с аромат, което улеснява локализирането им, когато са застрашени. Този аромат обаче ги излага и на хищници.

Някои от заплахите, пред които са изправени лъвските тамарини, включват загуба на местообитания чрез обезлесяване, селскостопански дейности, урбанизация, хищничество и незаконен лов. В опит да увеличат населението си и да защитят съществуващите, бразилското правителство започна мерки за опазване, като например въвеждане на защитени зони като резервати, повторно въвеждане на видове в техните първоначални местообитания, създаване на обществена осведоменост, въвеждане на образователни програми и преместване. Транслокацията включва премахване на тамарини от малки опасни местообитания в по-големи и защитени зони. Лъвските тамарини, които живеят в малки изолирани райони, са изложени на повишен риск от намаляване на популацията поради инбридинг, което намалява генетичното разнообразие и в крайна сметка вероятността за оцеляване на потомството.

4. Златен лъв Тамарин

Златният лъвски тамарин е така наречен от златния цвят на тялото му. Златният лъв тамарин е застрашен вид с малка популация от 490 индивида в защитената зона и около 3000 в дивата природа. Средният тамарин от златен лъв мъж или жена е с дължина 10.3 инча и тежи около 1.37lb. Видът се разпространява в тропическите гори главно на югоизток в биологичните резервати и на частни земи. Тамаринът от златен лъв прекарва по-голямата част от деня в продължение на около 12 часа, като понякога се подхранва за по-кратки периоди в зависимост от преобладаващото време. През по-топлите дни златният тамарин се храни за по-кратко време и за по-дълги времена по време на сухите дни. Златният тамарин е всеядно хранене с плодове, насекоми, цветя, гнило дърво, листа, палмови корони, птичи яйца и малки гръбначни. Златните тамарини живеят в семейни групи от двама до три възрастни и непълнолетни. Размножаването сред този вид зависи от наличността на валежите с чифтосване в своя връх към края на дъждовния сезон.

3. Лъв Тамарин със златни глави

Златоглавият лъвски тамарин е застрашен вид от лъвския тамарин, който обитава в зрели гори на равнинните и предвоенни тропически гори на Баия. Златоглавата лъвска тамарина има златисто оцветена козина на лицевите си ръце, опашка и крака, докато останалата част от тялото е покрита с черна кожа. Този вид е всеядно хранене с цветя, плодове, нектар, растения, жаби, охлюви, гущери, паяци и други малки безгръбначни. Благодарение на голямото си разнообразие от диета, златната глава на лъвската тамарина не рискува много извън обхвата на дома си. Обаче, когато една група се срещне с друга, агресията е обичайна. Намаляването на местообитанията допринесе в голяма степен за упадъка на златната глава от лъвски тамарин, която създава огромна заплаха от изчезване на вида.

2. Черен лъв Тамарин

Черният лъвски тамарин или златисто-ограденият тамарин е застрашен вид, ендемичен за състоянието на Сао Пауло, Бразилия. Видът, за който се смяташе, че е изчезнал, е преоткрит през 1970 г. и е един от най-редките видове маймуни в света. Видът има ограничен географски обхват, тъй като се намира почти изключително в държавния парк Morro do Diabo. Този лъв тамарин показва сезонни вариации в хранителните предпочитания в зависимост от настоящото местообитание. Предпочитанията за хранене също се променят от ден на ден или дори месец. Средно черният тамарин прекарва по-голямата част от времето си в търсене на насекоми, дървета и плодове. Подобно на другите видове лъвски тамарин, черният тамарин живее в социални групи от възрастни и младежи. В тези групи всички членове участват в отглеждането на бебето чрез споделяне на храна. Черният лъв тамарин е изправен пред най-висок риск сред всички видове лъвски тамарини поради ограничената загуба и влошаване на местообитанията, както и лов и незащитени зони.

1. Superagui Lion Tamarin

Сумагуият лъвски тамарин е известен също като чернокожият лъвски тамарин. Видът е критично застрашен, открит в бразилските крайбрежни гори в югоизточния район на страната. Чернокожият лъвски тамарин има черна козина на главата, опашката и краката, а останалата част от тялото е покрита със златисто-оранжева кожа. Храната на черноликата тамарина се състои от насекоми, плодове, нектар, паяци, охлюви и гъби (особено по време на сухия сезон). Както всички останали лъвски тамарини, тамаринът superagui lion живее в семейни групи с женски за разплод на сезон. Размножителният сезон е предимно между септември и март, най-вече при двойни раждания на женска. Незаконната търговия с домашни любимци, лов, загуба на местообитания и фрагментация са водещите причини за намаляването на броя на видовете.