Африкански факти за слонове: Животни от Африка

Физическо описание

"Буш", или "пустинята", подвид на африканския слон е най-големият сухоземен бозайник в света. Известен с бивниците си и дългите куфари, африканският слон може да тежи до 5, 5 тона (5 000 килограма) и да се издигне на височина 13 фута (4 метра). Обикновено на тъмно сиво оцветяване, кожата на африканския слон може да бъде с дебелина до 2, 5 инча (6 сантиметра). Те имат големи уши, че ще се клатят, за да се охладят, но най-уникалната им особеност са техните куфари, които могат да тежат до 135 кг с дължина от 5 фута (1, 5 метра). Тази характеристика на слона е много силна и може да се движи с тегло до 600 килограма (270 килограма), но е толкова сръчна, че може да вземе само една трева.

Диета

Като се има предвид големият размер и растителната диета, африканският слон трябва да яде приблизително 5% от телесното си тегло на ден и да изпие от 30 до 50 литра вода, когато е на разположение, въпреки че те са способни да преживеят дълги периоди на суша. Като тревопасни животни и в зависимост от околностите на слона, те могат да ядат редица различни билки, корени, кора, плодове, треви и листа. Онези, които живеят по крайбрежието и близо до блатата, могат да стигнат толкова далеч, че да ядат морски растения въпреки често ниските хранителни стойности. Слоновете не могат да усвоят над 40% от калорично лошата храна, която консумират, поради което могат да прекарат 12 часа на ден хранене.

Хабитат и ареал

Африканските слонове се срещат в цяла Африка, но повечето живеят в подсахарските региони на континента. Въпреки че през 1996 г. са били включени като "застрашени", сега те се считат за "уязвими" видове по-скорошният Червен списък на застрашените видове от Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Основните заплахи за тези слонове включват загуба на местообитания, урбанизация и бракониерство. Търговията със слонова кост и месо, макар и незаконна в много части на Африка, все още е проблем, който заплашва животното. Съвсем наскоро политическите и екстремистките групировки бракониерство африкански слонове като средство за финансиране на себе си и своите операции. Поради ограниченията на местообитанията и лошото лечение от техния вид, африканските слонове са известни с това, че отблъскват от човешки селища, увреждат имуществото по пътя и понякога дори прекратяват живота на хората.

Поведение

Женските африкански слонове обикновено пътуват в стада, които се състоят предимно от други жени и се ръководят от главен матриарх. Групи слонове са много социални и индивидите в тях образуват много близки връзки един с друг. Стадото яростно защитава младите им, а всички жени от групата ще помогнат на всяко от колективните си потомци да достигнат най-малко четиригодишна възраст. Когато усетят хищници наблизо, стадо ще образува кръг около младите си, за да ги предпази от заплахи. От друга страна, мъжките слонове могат да пътуват в групи, съставени от ергени, макар че някои ще пътуват сами. Нещо, което всички те имат общо, са техните прояви на емоции, включително тези на скръбта, когато идват през костите на друг слон.

репродукция

Африканските слонове не са моногамни и нямат специфичен сезон на чифтосване. Всъщност, жените могат да раждат през цялата година. Средно те раждат само веднъж на всеки четири до девет години, а броят на родените телета обикновено е един, макар че понякога може да има двама родени заедно. Бременността на жената продължава 22 месеца, а телетата от 10 до 12 години напълно зреят при възрастни. По-старите бикове обикновено са най-големите и доминиращи, така че правят по-голямата част от чифтосването, докато по-младите продължават да бродят и търсят свои собствени партньори. Биковете могат да се присъединят към групата за няколко седмици, преди да започнат да търсят нови приятели.

Препоръчано

Какво е климат?
2019
Къде са крайбрежните планини?
2019
Какви са най-големите индустрии в Ирландия?
2019