10 невероятни факти за сините китове

Синият кит е воден бозайник, който е класифициран под вида на китовете кит. В научен план той е известен като Balaenoptera musculus. Сините китове имат три основни отделни категории; има Balaenoptera musculus, който обитава Северния Атлантически океан и Тихия океан, Balaenoptera musculus intermedia, открити в Южния океан, и Balaenoptera musculus brevicauda, ​​които живеят в Индийския океан и Южния Тихи океан. Смята се, че синият кит е сред най-големите животни, които някога са съществували.

Сините китове са леко зацапани и синкаво-сиви с по-светли долни части. По-леките долни страни се дължат на натрупването на водорасли в по-студената вода, откъдето идва и наименованието Sulfur bottom kit. Синият кит има плоска глава, която е с форма U; той също има изпъкнал ръб, който минава от дупката към горната устна. Освен това, предната част на устната на кита се състои от 300 баленови плочи, които помагат за изпразването на водата от устата по време на хранене. Сините китове се класират сред най-забележителните същества на базата на изложените по-долу факти.

Десет невероятни факти за сините китове

Те са масивни

Известно е, че сините китове имат масивна физика на тялото; тежават приблизително 170 000 килограма (170 до 200 тона). Да бъдеш в океана помогна на сините китове да запазят огромния си размер, без да усети ефекта на гравитацията. Техните огромни тела са пълни с мазнини, което им позволява да се наслаждават на гъвкавост във водата, като по този начин им пречат да се срутят под тежестта си. Смята се, че женските сини китове тежат повече от мъжките китове. Жените тежат 180 000 килограма (180 тона), докато мъжките тежат 130 000 килограма (130 тона). Новородените, от друга страна, тежат около 2700 килограма (2, 7 тона).

Те произвеждат силен звук

Сините китове са уникални, защото са силни. Те могат да правят звуци и обаждания, които пътуват до 1600 километра (994 мили). В сравнение с реактивен двигател, обаждането на синия кит регистрира 188 децибела, докато двигателят достига 140 децибела. Техният език включва вопли, стенания и пулсации. Въпреки че произвеждат силен звук, техните повиквания са на ниски честоти, които са под човешкия слух.

Младите китове също са големи

Сините китове са известни с това, че доставят големи телета. Син кит може да бъде оценен сред огромните зрели животни при раждането. Теглото на синьо теле кит е около 8800 паунда, а дължината му е 26 фута. Те имат най-висока степен на зрялост в животинския свят, тъй като синият кит печели приблизително 200 паунда дневно. Бебетата потребяват около 380 до 570 литра мляко дневно, което се равнява на 4, 370 килокалории на килограм.

Сините китове имат огромни сърца и езици

Сърцето на син кит е гигантско. Тя може да се сравни с размера на автомобил и тежи около 450 килограма. Пулсът на син кит може да се усети от две мили. Освен огромното си сърце, син кит има огромен език, който тежи като слон. Също така има широки кръвоносни съдове

Голям апетит за малки риби

Известно е, че сините китове се хранят с ракообразни, известни като крил. Те имат способността да държат 997 килограма ракообразни в стомаха си в даден момент. Въпреки това, за да бъдат удовлетворени, те трябва да се хранят с 4, 490 килограма крил на ден. Сините китове се хранят на дълбочина от 100 метра през деня. Те се хранят с гмуркане напред в групи от крил, като взимат рибата, съчетана с вода в устата си. За да им дадат възможност да преглъщат крила, те трябва да изпускат вода, като я изстискват през своите увити плочи.

Дълъг живот

Сините китове имат дълъг живот и са сред най-дългите живи бозайници на Земята. Твърди се, че средната им продължителност на живота е около 80 до 90 години, въпреки че най-старият известен син кит е живял 110 години. Оцеляването на сините китове зависи от това дали има замърсяване във водата, човешки същества, които ги ловуват, или ако има неадекватно снабдяване с храни.

Способност да бързаме

Сините китове често пътуват на големи разстояния, тъй като се движат от Полярните региони, където се хранят през лятото и се насочват към екватора, когато зимата се приближава. Сините китове могат да пътуват до 50 мили на час при взаимодействие с други китове, но нормалната им скорост е около 20 км на час. При хранене те намаляват до скорости от 5 километра в час.

Затворени същества

Сините китове обичат да пътуват сами по себе си и ако трябва да пътуват в групи, тогава техните групи не надвишават двама китове. Техните двойки често могат да включват майка и нейното теле или двама възрастни. Сините китове остават на няколко километра един от друг, дори когато пътуват в комплекти поради тяхната срамежлива природа. Сините китове се събират само по време на хранене.

Малко в брой

Уловът на сини китове беше невъзможен в миналото заради техния размер и скорост. Но норвежецът Стивън Фойн подобрил парахода си с експлозивни харпуни. Неговото откритие доведе до смъртта на сините китове, тъй като изобретението улеснило преследването на китовете. Първоначално Антарктика е имала най-голямата популация от сини китове, но броят им е намалял до 360 кита, след като са били преследвани сериозно. Останалият брой сини китове е пропорционален на 0, 15% от първоначалния брой китове.